Nosatec žirafí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxNosatec žirafí
alternativní popis obrázku chybí
Sameček nosatce žirafího
Stupeň ohrožení podle IUCN
téměř ohrožený
téměř ohrožený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádbrouci (Coleoptera)
Podřádvšežraví (Polyphaga)
InfrařádCucujiformia
NadčeleďCurculionoidea
Čeleďzobonoskovití (Attelabidae)
RodTrachelophorus
Binomické jméno
Trachelophorus giraffa
Jekel, 1860
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nosatec žirafí (Trachelophorus giraffa) je endemický brouk z Madagaskaru. Za své druhové jméno vděčí prodloužené přední části těla.

Samička

Sameček má délku až 25 mm. Délka hlavy s předohrudí (mezi hlavou a krovkami) je asi 18 mm, přičemž za asi 13 mm dlouhou předohrudí je kloub. Sameček má tuto část těla obvykle dvakrát až třikrát delší než samička a právě rozdílem v délce je dán pohlavní dimorfismus nosatce žirafího. Blanitá křídla samce i samičky kryjí výrazně červené lesklé krovky, zbytek těla je černý. Na krovkách jsou jemné prohlubně. Středně dlouhá tykadla jsou pilovitá.

Druh se řadí mezi nejdelší druhy čeledi zobonoskovitých. Prodloužení hlavy a předohrudi je adaptací, která slouží ke stavbě listového hnízda pro další generaci. Uplatňuje se i při boji samečků o samičku.

Když přijde čas rozmnožování, samec o samici bojuje. Oplodní ji a spolu s oplodněnou samičkou zavinou list hostitelské rostliny (Dichaetanthera cordifolia či Dichaetanthera arborea – stromy z čeledi melastomovitých). Aby šel list svinout, nakusují žilnatinu. Samička naklade jediné vajíčko do ruličky z listu a pokračují v zavíjení. Poté ruličku odstřihnou od zbytku listu a nechají spadnout na zem. Tam se z vajíčka vylíhne larva.[2]

Vajíčko je zbarveno žlutě. Larva je nažloutlá a živí se listem, který byl zavinutý kolem vajíčka. Informace o kukle chybějí. Dospělci se stejně jako larvy živí listím hostitelských stromů. (Brouky spásanému stromu Dichaetanthera arborea se přezdívá strom žirafího brouka.) Dospělci žijí přibližně týden.

Na Madagaskaru je rozšířen zejména v lese Národního parku Ranomafana, tj. na jihovýchodě ostrova.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-04]
  2. Bizarre Giraffe-Necked Weevils Fight for a Mate – Madagascar, Preview – BBC Two. [Bizarní nosatci s žirafím krkem bojují o partnera …]. Narrated by David Attenborough. 4. 2. 2011 [cit. 23. 1. 2024]. Dostupné z: https://www.youtube.com/watch?v=CN-WjdA6uUo&ab_channel=BBC

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Giraffe Weevil (Trachelophorus giraffe). In: Beetle Identifications [online]. December 18, 2020 [cit. 23. 1. 2024]. Dostupné z: https://beetleidentifications.com/giraffe-weevil-beetle/
  • GOODMAN, Steven M., ed. a BENSTEAD, Jonathan P., ed. The natural history of Madagascar. Photographs Harald SCHÜTZ. Chicago: University of Chicago Press, 2003. xxi, 1709 s., fot., mapy. ISBN 0-226-30306-3.

Video[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]