Northumbrijská univerzita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Univerzita Northumbrie v Newcastlu
Northumbrijská univerzita
Northumbrijská univerzita
Motto
Aetas Discendi (latinsky)
Rok založení1992 - získala statut univerzity
1969 - Polytechnická škola v Newcastlu
1894 - Rutherford College of Technology
Typ školyVeřejná
Vedení
RektorTanni Grey-Thompson
Prorektor Andrew Wathey[1]
Počty akademiků
Bakalářských studentů22705
Magisterských studentů4370
Ostatních studentů220 studentů celoživotního vzdělání
Další informace
Rozpočet250.000.000 liber
SídloNewcastle upon Tyne
Zeměpisné souřadnice
ČlenstvíORCID a Jisc
http://www.northumbria.ac.uk/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Univerzita Northumbrie v Newcastlu (anglicky University of Northumbria at Newcastle), také Northumbrijská univerzita (anglicky University of Northumbria), je univerzita se nacházející se ve městě Newcastle upon Tyne v severovýchodní Anglii. Dříve sloužila k výuce polytechniky a v roce 1992 byla založena jako jedna z nově vznikajících univerzit. Je členem Aliance britských univerzit (University Aliance)[2] a druhou nejznámější univerzitou v Newcastlu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Northumbrijská univerzita má počátky ve třech oblastních školách. Jednou z nich byla technologická škola Rutherford College of Technology, kterou založil evangelický kněz John Hunter Rutherford v roce 1880 a která byla oficiálně otevřena Jeho královskou Výsostí, Vévodou z Yorku, v roce 1894. Dalšími pak byly umělecká škola College of Art & Industrial Design a městská obchodní škola Municipal College of Commerce.[3]

Polytechnická škola v Newcastlu[editovat | editovat zdroj]

V roce 1969 byly tyto tři instituce sloučeny a vznikla tak Polytechnická škola v Newcastlu. Poté, co se její součástí v letech 1974 a 1976 staly pedagogické školy City College of Education a Northern Counties College of Education, se tato škola stala hlavním oblastním centrem pro vzdělávání učitelů.[3]

Status univerzity[editovat | editovat zdroj]

V roce 1992 byla Polytechnická škola v Newcastlu slavnostně nově otevřena jako Northumbrijská univerzita v rámci procesu probíhajícího po celé Británii, kdy se polytechnické školy postupně měnily na univerzity. Tato univerzita původně nesla název (a oficiálně se tak stále nazývá) Univerzita Northumbrie v Newcastlu (viz Statut univerzity[4]), ale její obchodní jméno bylo v roce 2002 zjednodušeno na název Northumbrijská univerzita. Od roku 1995 vykonává působnost v oblasti vzdělávání zdravotnických pracovníků, kterou před ni vykonávala Národní zdravotní služba (National Health Service).

Kampusy[editovat | editovat zdroj]

Univerzita má dva velké kampusy – Městský kampus a kampus Coach Lane. Městský kampus (City Campus), který se nachází v centru Newcastlu, je rozdělen místní centrální rychlostní silnicí na Východní městský kampus (City Campus East) a Západní městský kampus (City Campus West). Oba kampusy jsou propojeny mostem, jehož výstavba stála 4 miliony liber. Most v roce 2008 oficiálně otevřel bývalý ministr obchodu a investic, Lord Digby Jones[5].

Městský kampus[editovat | editovat zdroj]

Ve Východním městském kampusu se nachází Katedra práva (School of Law), Katedra designu (School of Design) a Katedra ekonomie a podnikání (Newcastle Business School – NBS). Katedra práva a NBS se nachází v jedné budově a Katedra designu je umístěna naproti přes nádvoří.

Východní městský kampus, navržený britskou společností Atkins, byl otevřen v roce 2007 a obdržel ocenění severoanglického deníku The Journal a také vyznamenání za nízkoemisní stavební projekt roku.

V Západním městském kampusu sídlí Katedra filozofie a společenských věd (School of Arts & Social Sciences), Katedra stavebnictví a životního prostředí (Built & Natural Environment), Katedra informatiky (Computing, Engineering & Information Sciences) a Katedra přírodních věd (Life Sciences). V tomto kampusu se rovněž nachází Univerzitní knihovna, budova Studentské unie a sportovní areál Sport Central. Tento sportovní komplex sloužící studentům, zaměstnancům univerzity i místním obyvatelům byl otevřen v roce 2010 a jeho výstavba stála 31 milionů liber.

V budově Sutherland Building (dřívější Lékařská fakulta Durhamské univerzity[6]) byl během druhé světové války umístěn námořní sklad a v letech 1945–78 v ní sídlila Fakulta zubního lékařství Durhamské univerzity. Dnes se v této budově nachází administrativní úsek Northumbrijské univerzity, včetně Oddělení financí a plánování a Oddělení lidských zdrojů. Tato oddělení využívají prostory, jež se uvolnily po přestěhování Katedry práva do Východního městského kampusu.

Budova Studentské unie v Západním univerzitním kampusu prošla v létě 2010 kompletní přestavbou s náklady v řádu milionů liber. V rámci přestavby vznikla nová vstupní hala a celá řada volnočasových zařízení. Zrekonstruovány byly i barové prostory a kavárna.

V září 2016 Northumbrijská univerzita koupila od školy Newcastle College nemovitost Sandyford Building[7].

Coach Lane[editovat | editovat zdroj]

Druhý kampus[8] se nachází 4 km od Newcastlu na ulici Coach Lane, z čehož pramení i jeho název. Nachází se v Cochrane Parku v blízkosti silnice A188 (Benton Road) ve volebním okrsku Dene (blízko Longbentonu), nedaleko Tyneview Parku.

V kampusu Coach Lane sídlí Katedra lékařství (School of Health) a Katedra učitelství a sociálních služeb (Social Work, Education & Community Wellbeing). V Kampusu Coach Lane se nachází knihovna a k dispozici jsou zde také počítače pro studenty. Kampus má svou vlastní studentskou unii a sportovní zařízení včetně krytých hřišť, fitness centra, venkovního fotbalového hřiště, hřiště na ragby a také hřiště s osvícením využitelného za každého počasí.[9] Mezi oběma kampusy je zavedena bezplatná kyvadlová autobusová doprava.

Londýnský kampus[editovat | editovat zdroj]

Northumbrijská univerzita má od roku 2014 kampus i ve středu Londýna. Tento kampus se zaměřuje především na ekonomické studijní programy a nabízí navazující magisterské studium (zakončené titulem Master of Science) v oborech Marketing, Finanční management a Mezinárodní management. Nachází se v blízkosti několika stanic metra, například Aldgate nebo Liverpool Street. Studenti Northumbrijské univerzity studující v navazujícím studiu v Londýnském kampusu mohou během studia získat možnost absolvovat pracovní stáž.

Organizační struktura[editovat | editovat zdroj]

Northumbrijská univerzita nabízí 30 z 32 nejčastěji studovaných akademických disciplín v Británii, v důsledku čehož sama sebe označuje za všeobecnou univerzitu. Zaměřuje se na právo a podnikání, umění a design, výpočetní techniku, environmentalistiku, stavebnictví, aplikovanou medicínu, sportovní vědy, psychologii nebo vzdělávání učitelů.

Univerzita nabízí i “klinické” právní předměty akreditované Asociací právníků (Law Society) a Advokátní komorou (Bar Council). Tyto předměty umožňují absolventům po ukončení studia přímo nastoupit do práce v oboru. V rámci univerzity je zřízena Studentská právní poradna (Student Law Office), která je unikátním projektem klinického právního vzdělávání[10], v jehož rámci studenti jako součást svého akademického a profesního rozvoje poskytují právní poradenství a zastoupení skutečným klientům. Tyto služby poskytuje Studentská právní poradna jako plnohodnotné právní služby, stejně jako jakákoli jiná advokátní kancelář. Studenti pracují pod odborným dohledem právníků, kteří plně odpovídají za to, že klientům budou poskytnuty služby na skutečně profesionální úrovni.

Katedra designu v Newcastlu má také detašované pracoviště v londýnském Islingtonu.

Northumbrijská univerzita zaměstnává více než 3 200 zaměstnanců a nabízí přibližně 500 studijních programů prostřednictvím čtyř fakult:

  • Fakulta umění, designu a společenských věd
  • Fakulta ekonomie a práva
  • Fakulta stavebnictví, strojírenství a životního prostředí
  • Fakulta lékařství a zdravotnických věd

Činnost Northumbrijské univerzity má mezinárodní rozměr a výuka jednotlivých studijních programů probíhá v Newcastlu, Londýně i po celém světě. Nové studenty nabírá univerzita i v Asii, kde řada studentů studuje na partnerských univerzitách v Hongkongu, Singapuru, Malajsii, Bangladéši, Jižní Koreji i jinde.

Akademický profil[editovat | editovat zdroj]

Výzkum[editovat | editovat zdroj]

V hodnocení vědeckých výzkumů (Research Assessment Exercise) provedeném v roce 2008 britskými radami pro financování vysokoškolského vzdělávání byly některé výzkumy na Northumbrijské univerzitě v devíti z dvanácti hodnocených oblastí označeny za špičkové na celosvětové úrovni.[11]

Významná ocenění za výzkum z období 2009/10 zahrnují grant výzkumného programu britského Ministerstva zdravotnictví na celostátní hodnocení péče o pacienty se stařeckou demencí. Tento průzkum byl veden Northumbrijskou univerzitou za spolupráce s Edinburskou univerzitou, Univerzitou v Newcastlu a Glamorganskou univerzitou.

Reputace a hodnocení[editovat | editovat zdroj]

V roce 2017 byla univerzitě uložena pokuta ve výši 400 000 liber poté, co byl dobrovolníkům při experimentu ve sportovních vědách podán stonásobek bezpečné dávky kofeinu. Dvěma studentům, kteří se dobrovolně přihlásili k účasti na experimentu věnovanému zkoumání účinků této látky na cvičení, byla podána místo 0,3 gramů dávka 30 gramů. Pracovníci, kteří výzkum prováděli, dávku zkoušeli vypočítat na mobilním telefonu a špatně si přečetli desetinnou čárku. Oba studenti byli hospitalizováni a jeden z nich si stěžoval na ztrátu krátkodobé paměti.[12][13] V řízení před soudem vyšlo najevo, že univerzita nezajistila bezpečnostní školení personálu a neprovedla řádné vyhodnocení rizik a že podaná dávka se nacházela nad úrovní, o níž je známo, že představuje riziko smrti.

Studentský život[editovat | editovat zdroj]

Studentská unie Northumbrijské univerzity (NSU) má agitační a reprezentační funkci. Je dobročinnou nadací osvobozenou od povinnosti zápisu do rejstříku nadací a v jejím čele stojí pět studentských úředníků (prezident a čtyři viceprezidenti) a 19členná studentská rada.

Studentská unie nabízí studentům řadu aktivit, jako jsou např. NSU/Komunita[14], NSU/Média (která zahrnuje NSU/TV, NSU/Rádio a časopis NSU/Life)[15], charitativní aktivita NSU/Rag (Raise and Give)[16], NSU/Kluby[17], NSU/Pracovní uplatnění[18], program Cen vévody z Edinburghu a seznamovací a poznávací program Fast Friends určený především pro zahraniční studenty. Unie zastupuje studenty v akademických i neakademických záležitostech prostřednictvím celostátně uznávaného systému zástupců bakalářských i postgraduálních studentů.

V této univerzitní budově se nachází celá řada prostor, kde se studenti mohou scházet v bezpečném prostředí, především restaurace a kavárně Habita (dřívější Bar One), noční klub Domain (dříve The Venue) nebo bar Reds.

V roce 2011 NSU obdržela cenu Národní studentské unie pro nejlepší vysokoškolskou studentskou unii.[19]

V roce 2016 pak obdržela cenu Národní studentské unie v kategorii Příležitosti pro studenty a druhé místo v kategorii Vzdělání.[20]

Významní absolventi[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Northumbria University na anglické Wikipedii.

  1. Vice-Chancellor's Office. Northumbria University [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. 
  2. University Aliance Archivováno 11. 2. 2012 na Wayback Machine. (anglicky)
  3. a b History of Northumbria. Northumbria University [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. 
  4. Statut Northumbrijské univerzity [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-02-07. 
  5. Lib Dem parliamentary spokesman helps to open key footbridge. Newcastle upon Tyne Liberal Democrats. Dostupné online [cit. 2017-02-06]. (anglicky)  Archivováno 29. 11. 2014 na Wayback Machine.
  6. STUFF, Good. Sutherland Building - Newcastle upon Tyne - Newcastle upon Tyne - England | British Listed Buildings. www.britishlistedbuildings.co.uk [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Sandyford strengthens City Centre campus. Northumbria University [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. 
  8. Geograph:: University of Northumbria Campus... © Weston Beggard. www.geograph.org.uk [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. 
  9. Coach Lane Campus. Northumbria University [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. 
  10. Student Law Office. Northumbria University [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. 
  11. RAE 2008 : Quality profiles. www.rae.ac.uk [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-30. (anglicky) 
  12. Northumbria University 'life-threatening' caffeine test fine. BBC News. 2017-01-25. Dostupné online [cit. 2017-02-06]. (anglicky) 
  13. Northumbria University fined £400k after students almost die after taking equivalent of 300 coffees. ITV News. Dostupné online [cit. 2017-02-06]. (anglicky) 
  14. NSU/Community. www.mynsu.co.uk [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-12-01. 
  15. NSU/Media. www.mynsu.co.uk [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-12-01. 
  16. NSU/RAG. www.mynsu.co.uk [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-12-01. 
  17. NSU/Societies. www.mynsu.co.uk [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-12-01. 
  18. NSU/Employability. www.mynsu.co.uk [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. 
  19. NUS Awards winners announced: News: www.nus.org.uk [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-08-09. (anglicky) 
  20. NUS Awards 2016. www.nusawards.org.uk [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-12-01. (anglicky) 
  21. Officers. www.bafta.org [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  22. In the news. Times Higher Education (THE). 1999-05-07. Dostupné online [cit. 2017-02-06]. (anglicky) 
  23. a b c Notable Alumni. Northumbria University [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-06-28. 
  24. Rick Dickinson - Computing History. www.computinghistory.org.uk [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. 
  25. SHARMA, Sonia. Election 2015: North Tyneside constituency and candidates - all you need to know. nechronicle. 2015-02-15. Dostupné online [cit. 2017-02-06]. 
  26. Sir Jonathan Ive. Northumbria University [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-01-23. 
  27. People Associated with Northumbria University, Including: Sting (Musician), Steve Cram, Vera Baird, Derek Conway, Alan Campbell (Politician), Kevan Jones, Gerry Steinberg, Jonathan Ive, Martin Corry (Rugby Union), Robin Jarvis, Steven Appleby, Ali Dia. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  28. Emma Lewell-Buck to fight South Shields seat for Labour. BBC News. 2013-04-11. Dostupné online [cit. 2017-02-06]. (anglicky) 
  29. BBC NEWS | Business | Profile: Alexey Mordashov. news.bbc.co.uk [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]