The North Face

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z North Face)
The North Face
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaEntreprise Unipersonnelle A Responsabilite Limitée Les Paturins
Datum založení1968
ZakladateléDouglas Tompkins
Susie Tompkinsová Buellová
Adresa sídlaDenver, Spojené státy americké
Charakteristika firmy
Oblast činnostioděvní průmysl a maloobchod
Produktysvrchní oděv, batoh, stan, spací pytel a sportovní vybavení
Mateřská společnostVF Corporation
Identifikátory
Oficiální webwww.thenorthface.com
LEI549300K5XXNIE78F9005
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Prodejna The North Face v Bloor Street, Toronto, Ontario, Canada
The North Face M Vindicator Gtx

The North Face, Inc. je americká společnost specializující se na výrobu outdoorového oblečení, obuvi a vybavení. Firma vyrábí jak oblečení a vybavení, které je využíváno v extrémních podmínkách, jako je vysokohorská turistika či cestování pouští, tak oblečení a vybavení pro běžné podmínky pro horolezce, lyžaře, snowboardisty, turisty, atlety a každodenní použití.

Oblečení značky The North Face je známé pro jeho využití při horolezeckých expedicích na Mount Everest, jakož i při jiných outdoorových aktivitách.

V zimě 2004 vznikla internetová stránka The North Face Guru, která byla založena fanoušky této značky a která upozorňuje na padělatele a prodejce padělaných výrobků této značky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

The North Face začal jako maloobchodní prodejna horolezeckého vybavení v San Francisku, založená v roce 1966 Douglasem Tompkinsem a jeho potomkem Susie Tompkinsovou. Jméno společnosti bylo vybráno z toho důvodu, že severní svahy hor (north face) na severní polokouli, jsou všeobecně pokládány za nejobtížnější pro výstup.[2]

Nějaký čas obchod nabízel specializované zboží zaměřené na horolezce a turisty. Do osmdesátých let bylo přidáno lyžařské oblečení, následovalo kempinkové vybavení.

The North Face je nyní dceřinou společností VF Corporation. Má centrálu v Alamedě v Kalifornii, se sídlem se svým firemní sourozencem, JanSport. V roce 2007 byl JanSport největším světovým výrobcem batohů. Souhrnně oba vyrábějí téměř polovinu všech malých batohů prodávaných ve Spojených státech.

Logo bylo navrženo kalifornským designérem Davidem Alcornem v roce 1971. Upomíná na žulový masiv Half Dome v národním parku Yosemite, který je nejvyšší skalní stěnou na světě.[2] North Face udržuje silné PR prostřednictvím sponzorovaných sportovců, včetně Lizzy Hawkerové, vítězky turné Ultra Trail du Mont Blanc v roce 2005, 2008 a 2010.

Obchody[editovat | editovat zdroj]

Kromě prodeje prostřednictvím obchodních domů a prodejců outdoorového oblečení společnost The North Face provozuje více než 75 prodejních míst ve Spojených státech, 6 prodejních míst v Kanadě, 19 prodejních míst ve Spojeném království a mnoho dalších na celém světě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků The North Face na anglické Wikipedii a The North Face na španělské Wikipedii.

  1. About The North Face Guru [online]. The North Face Guru [cit. 2008-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-12-21. (anglicky) 
  2. a b Company Background [online]. The North Face [cit. 2008-12-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-12-19. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]