Neoféma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxNeoféma
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpapoušci (Psittaciformes)
ČeleďPsittaculidae
PodčeleďPlatycercinae
TribusPezoporini
Rodneoféma (Neophema)
Salvadori, 1891
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Neoféma (Neophema) je jeden ze dvou rodů neofém (druhý je monotypický rod Neopsephotus s jediným zástupcem traváčkem Bourkovým). Řadí se do čeledi Psittaculidae a podčeledi Platycercinae. Celkem má tento rod šest zástupců, neofém. I přesto někteří autoři nazývají tyto ptáky jako papoušky, stejně je tomu i v angličtině. Neofémy se vyskytují pouze v Austrálii. Rod poprvé popsal italský biolog Tommaso Salvadori v roce 1891.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Všechny představitele rodu neofém spojuje výrazný pohlavní dimorfismus, pestré opeření a některé z nich i obliba mezi chovateli okrasného ptactva. Typickým znakem je také velmi malý a dolů směřující zobák. Například neoféma skalní sice nemá příliš pestrá, avšak má typicky tvarovaný zobák. Neofémy také vyhledávají sušší místa a většinu života tráví vysoko v korunách stromů.

Mezi neofémy nejčastěji chované v zajetí patří neoféma ozdobná a modrohlavá, oba tyto druhy mají dle IUCN status málo dotčený (LC). Na druhou stranu, druh neoféma žlutobřichá má status kriticky ohrožený.

Co se týče chovu neofém, pak nejsou příliš náročné, ne více, než jiné druhy drobných papoušků. Je možné je chovat společně s jinými druhy ptáků, například s lorii korunkovými nebo některými druhy astrildovitých ptáků. Jsou vhodné pro voliérový chov s dostatkem prostoru.

Druhy[editovat | editovat zdroj]


Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Neophema na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]