Neil Peart

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Neil Peart
Základní informace
Rodné jménoNeil Ellwood Peart
Narození12. září 1952
Hamilton, Ontario, Kanada
Úmrtí7. ledna 2020 (ve věku 67 let)
Santa Monica, Kalifornie, USA
Příčina úmrtíglioblastoma multiforme
ŽánryHard rock, progressive rock, heavy metal, jazz, swing
PovoláníMuzikant, skladatel, producent
NástrojeBicí, perkuse
Aktivní roky1973–2020
VydavateléMercury, Anthem, Atlantic
Příbuzná témataRush
Buddy Rich Big Band
Oceněnídůstojník Řádu Kanady (1996)
Manžel(ka)Carrie Nuttall (2000–2020)
PodpisPodpis
Webwww.neilpeart.net
Významný nástroj
Činely Sabian Paragon Signature, navržené Peartem
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Neil Ellwood Peart (12. září 1952, Hamilton, Ontario,[1] Kanada7. ledna 2020, Santa Monica, Kalifornie, USA[2]) byl kanadský bubeník a skladatel, působící v torontské skupině Rush, do které vstoupil roku 1974.

Vyrostl v Port Dalhousie v Ontariu (dnes součást St. Catharines) a vykonával různá zaměstnání. Jeho pravé ambice však byly stát se profesionálním bubeníkem. V období dospívání přecházel od jedné regionální skupiny ke druhé, ve snaze stát se bubeníkem na plný úvazek. Po odrazující štaci v Anglii se vrátil domů do Kanady, kde se v létě 1974 připojil k místní torontské skupině Rush.

Ze začátku kariéry byl jeho styl hry hluboce zakořeněn v hard rocku. Jeho vzory byli hardrockoví bubeníci jako John Bonham nebo Keith Moon, kteří byli v čele britské hardrockové scény.[3] Jak běžel čas, začal se inspirovat jazzovými a big bandovými bubeníky Gene Krupou a Buddy Richem. V roce 1994 se Peart stal přítelem a žákem jazzového instruktora Freddie Grubera.[4] To bylo v období, kdy se rozhodl přebudovat svůj herní styl přibráním jazzových a swingových prvků. Gruber ho také seznámil s výrobky společnosti Drum Workshop, jejichž výrobky Peart v současnosti podporuje.

Obdržel mnoho cen za své hudební výkony a byl známý svou technickou dokonalostí a vitalitou.[5]

Vedle hudební činnosti byl Peart také plodným spisovatelem, který vydal několik pamětí o svém cestování a byl také hlavním textařem skupiny Rush.[5] V textech pro Rush popisuje všeobecná témata a různé náměty včetně science fiction, fantasy a filosofie, stejně tak jako světská, humanitární a volmomyšlenkářská témata.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Dětství[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v nemocnici města Hamilton, jako první dítě ze čtyř sourozenců,[6] jeho bratr Danny a sestry Judy a Nancy se narodili poté, co se rodina přestěhovala do St. Catharines, když byly Neilovi dva roky. V té době se jeho otec stal prodejcem zemědělských strojů firmy Dalziel Equipment. V roce 1956 se rodina přestěhovala do Port Dalhousie. začal navštěvovat základní školu v Gracefieldu a později druhý stupeň v Lakeportu. Své dětství popisuje jako šťastné a říká že zažil srdečný rodinný život. Začátkem dospívání se začal zajímat o hudbu a tehdy dostal tranzistorové rádio, na kterém mohl přijímat vysílání popových radiostanic z Toronta, Hamiltonu a Wellandu, Ontaria a Buffala z USA.[7]

Jeho první hudební pokusy byly lekce hry na piano, které jak později řekl ve svém instruktážním videu A Work in Progress, na něj neměly žádný vliv. Měl sklony bubnovat hůlkami na různých předmětech kolem sebe, takže mu rodiče ke 13. narozeninám koupili pár bubenických paliček, podušku na cvičení a pár lekcí, s příslibem když vydrží cvičit jeden rok koupí mu bicí soupravu.[7]

Ke čtrnáctým narozeninám mu rodiče koupili bicí soupravu a Neil začal brát lekce od Dona Georgea na Peninsula Conservatory of Music.[7] Jeho debut se konal téhož roku na školním vánočním představení v St. Johns Anglican Church Hall v Port Dalhousie. Jeho dalším vystoupení bylo na Lakeport High School s jeho první skupinou The Eternal Triangle. Toto představení obsahovalo původní číslo nazvané "LSD Forever" a na tomto představení předvedl své první sólo.[7]

Smrt[editovat | editovat zdroj]

Peart zemřel 7. ledna 2020 v Santa Monica, Kalifornie, na agresivní formu rakoviny mozku. Jeho nemoc byla jeho blízkými utajovaná až do jeho smrti. Jeho rodina to oznámila 10. ledna.[8]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Cancer claims Rush drummer and lyricist Neil Peart at 67. www.theglobeandmail.com. Dostupné online [cit. January 11, 2020]. (anglicky) 
  2. Neil Peart, Rush Drummer Who Set a New Standard for Rock Virtuosity, Dead at 67
  3. Anatomy of a Drum Solo DVD, Neil Peart (2005) accompanying booklet. (Republished in Modern Drummer Magazine, April 2006)
  4. Neil Peart Biography [online]. [cit. 2008-01-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b Olson, Andrew C."Neil Peart Modern Drummer Awards" - andrewolson.com - Updated 10/1/06 - Accessed July 18, 2007
  6. Neil Peart Biography, Videos & Pictures [online]. [cit. 2011-03-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-03-21. (anglicky) 
  7. a b c d Peart, Neil. with Brian Collins editor "A Port boy's story" parts 1 & 2 – St. Catharines Standard – (c/o oocities.com) – June 24/25, 1994 – Accessed August 9, 2007
  8. SWEENY, Owen. Rush Drummer Neil Peart dead at 67. www.cbc.ca. CBC News, January 10, 2020. Dostupné online [cit. January 10, 2020]. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


]