Nedokončená autosocha Járy Cimrmana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
nedokončená autosocha Járy Cimrmana
Základní údaje
AutorJára Cimrman
Popis
Materiálpískovec
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nedokončená autosocha Járy Cimrmana se nachází u silnice v Uherském Brodě v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji.[1][2]

Historie a popis díla[editovat | editovat zdroj]

Autosocha Járy Cimrmana je pískovcová skulptura, se zcela strhanými rysy, kterou nedokončil významný českýgéniusJára Cimrman. Skulpturou ztvárnil svou vlastní osobu v nadživotní velikosti. Skulptura byla „objevena“ na současném místě při výsadbě stromů. Pohled sochy směřuje k vesnici Liptákov, Velehradu a místní skládce odpadů.[2][3]

Text na informační tabuli k dílu[editovat | editovat zdroj]

Podle kovové informační tabule umístěné na autosoše:[2][4]

Zde stojí autosocha velikána Járy Cimrmana
Pískovcová socha, u níž se právě nacházíte, je pravděpodobně autosochou významného českého génia Járy Cimrmana, která zde byla nalezena při výsadbě stromů.
Autosochařství navazovalo na styl autobusty a volně se rozšířilo do moderní fotografie selfie. Socha byla v zemi uložena hlavou dolů. Autor tak chtěl pravděpodobně dát sochařskou podobu filozofickému směru headomismu, pozdějšímu hédonismu. Socha byla ze země ihned vyzvednuta a na témž místě znovu vztyčena. Rysy obličeje, jak už to u mistrových děl bývá, byly všechny strhané.
Další indicií, která pomohla určit pravost díla je, že socha není natočena ani k Uherskému Brodu, ani k Vídni, kterou Jára Cimrman vysloveně neměl rád, ale k obci Liptákov. Tímto směrem je také místní skládka, ale zároveň i poutní místo Velehrad.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nedokončená autosocha Járy Cimrmana [online]. KUDYZNUDY.cz. Dostupné online. 
  2. a b c Jára da Cimrman. cimrman.kucera.sk [online]. [cit. 2022-04-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-04-23. (slovensky) 
  3. Na hranici katastru Uherského Brodu můžete obdivovat novou sochu - Uherský Brod. www.cojevbrode.cz [online]. [cit. 2022-04-23]. Dostupné online. 
  4. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]