Národní park Kainji

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Kainji
Kainji National Park
IUCN kategorie II (Národní park)
Řeka Oli v národním parku
Řeka Oli v národním parku
Základní informace
Vyhlášení1979
Rozloha5341 km2
Poloha
StátNigérieNigérie Nigérie
UmístěníWawa
Souřadnice
Národní park Kainji
Národní park Kainji
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kainji je národní park na západě Nigérie, asi 560 km severně od Lagosu. Má rozlohu 5341 km² a nachází se na území států Niger a Kwara, správa parku sídlí ve městě Wawa. Byl založen v roce 1979 jako první národní park v zemi a skládá se ze tří geograficky izolovaných částí: přehradní nádrže Kainji Lake na řece Niger (postavena v roce 1968), rezervace Borgu (založena 1963) a rezervace Zugurma (založena 1971).

Území národního parku tvoří lesnatá savana v povodí řek Niger, Maingyara, Timo a Oli, z níž vyčnívají četné skalní suky. Leží v nadmořské výšce 120–340 m, teplota se pohybuje mezi 10 °C a 30 °C, srážky činí okolo 1000 mm ročně. Žije zde lev senegalský, hroch obojživelný, slon africký, buvolec stepní, voduška kob, kočkodan husarský, kapustňák senegalský, pelikán africký, ibis hnědý a krokodýl nilský. Souostroví Foge na přehradě patří k lokalitám chráněným podle Ramsarské úmluvy.

Jezero Kainji je největší přehradou na Nigeru, při maximálním stavu vody má rozlohu 1243 km² a hloubku 12 m. Jak popisuje český hydrolog a spisovatel Tomislav Petr, po napuštění nádrže v roce 1968 „(…) došlo v poměrně krátké době k přesunu od vysoké druhové rozmanitosti ryb, dávajících přednost proudícím vodám, tedy od reofilních druhů, k druhům klidných vod – druhům jezerním. Většina druhů rypounovitých z nádrže zmizela. V klidné vodě začaly převládat cichlidy (rody Oreochromis a Tilapia), dále afrotetry (rody Alestes, Brycinus, Hydrocynus) a menší peřovci (Synodontis). Nejběžnější lovenou rybou se stal na nějaký čas tlamovec Sarotherodon galilaeus.“[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PETR, Tomislav: V rovníkové Africe. Nakladatelství Gasset, Praha 2014. ISBN 978-80-87079-39-3. S. 122

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]