Náměstí T. G. Masaryka (Česká Lípa)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Náměstí T. G. Masaryka v České Lípě
Umístění
Poloha
Historie
Pojmenováno poTomáš Garrigue Masaryk
Další údaje
Kód ulice67059
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Náměstí T. G. Masaryka v České Lípě je veřejné prostranství v historické části a městské památkové zóně okresního města Česká Lípa v Libereckém kraji.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Náměstí T. G. Masaryka, v historických dobách jednoduše označované jako rynek či Marktplatz, je obrazem přestavby centra města v první polovině 19. století po posledním velkém požáru, který město zničil v roce 1820.[1] Pouze ve vnitřních částech domů, zejména v jejich sklepeních, lze nalézt důkazy o podobě města v mnohem starších dobách.

Významné objekty[editovat | editovat zdroj]

Náměstí s kašnou radnicí
Náměstí s budovou pošty

Na náměstí se nachází mnoho domů mnohdy středověkého původu s gotickým sklepením, s dochovanými domovními znameními a bohatě zdobenými štíty.

Ve střední části náměstí se nachází historické objekty barokní morový sloup a empírová kašna s delfíny a městská radnice. Dále se zde nachází pobočka České pošty.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KRATOCHVÍL, Jiří. Radnice a okolí [online]. Česká Lípa: bohmischleipa.cz, 2008-05-05 [cit. 2021-02-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Náměstí T. G. Masaryka v České Lípě | TuristickaMapa.cz. TuristickáMapa.cz [online]. [cit. 2023-07-14]. Dostupné online.