Mont-Aux-Sources

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mont-Aux-Sources

Vrchol3282 m n. m.
Poloha
StátLesotho a Jihoafrická republika
PohoříDračí hory
Souřadnice
Mont-Aux-Sources
Mont-Aux-Sources
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mont-Aux-Sources [montósurs], v seshotštině Phofung, je hora o nadmořské výšce 3282 metrů v jižní Africe. Nachází se v severním cípu Dračích hor na hranici mezi Lesothem a Jihoafrickou republikou.[1]

Mont-Aux-Sources (česky "hora pramenů") byl pojmenován francouzskými misionáři, kteří navštívil region okolo hory v roce 1836. Vrcholem hory je plošina v nadmořské výšce 3282 metrů. V masivu hory pramení řeky Tugela, Vaal a Orange. Orange se vlévá do Atlantského oceánu na západním pobřeží jižní Afriky, zatímco Tugela do Indického oceánu na východním pobřeží Jihoafrické republiky. Ve vzdálenosti 7 km od pramene je na řece Tugela 947 metrů vysoká série vodopádů v národním parku Royal Natal.[1] Jedná se o druhý nejdelší vodopád na světě.

Vrcholu lze dosáhnout z Jihoafrické republiky přes Sentinel Car Park poblíž Witsieshoeku jednoduchou turistickou trasou a s několika řetězovými žebříky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mont-Aux-Sources na německé Wikipedii.

  1. a b Mont-aux-Sources. web.archive.org [online]. 2014-08-25 [cit. 2019-02-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]