Modesto Vegas y Vegas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Modesto Vegas y Vegas
kněz a mučedník
Narození24. února 1912
La Serna, Španělsko
Úmrtí27. července 1936 (ve věku 24 let)
Can Moncada, Llissá de Munt
Svátek27. července
Státní občanstvíŠpanělsko
ŘádŘád menších bratří konventuálů
Vyznáníkatolická církev
Blahořečen11. března 2001, Svatopetrské náměstí, Vatikán, Jan Pavel II.
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyřeholní oděv
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Blahoslavený Modesto Vegas y Vegas (24. února 1912, La Serna27. července 1936, Llissá de Munt) byl španělský římskokatolický kněz, řeholník Řádu menších bratří konventuálů a mučedník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 24. února 1912 v La Serna. Navštěvoval školu ve své rodné obci a roku 1924 nastoupil do františkanského semináře v Granollers. Roku 1929 složil své věčné sliby. Poté odešel do Ósima, kde studoval a roku 1934 přijal kněžské svěcení. Poté se vrátil do Španělska a působil v Granollers.

Když v červenci roku 1936 vypukla španělská občanská válka a milice pronásledovala katolickou církev, otec Modesto se 19. července ukryl u františkánské terciářky, kde pracovala jeho sestra Carmen. Zde zůstal až do 27. července. Odpoledne opustil se svou sestrou úkryt a chtěl odejít do bezpečí nemocnice v Granollers. V této době nosil civilní oblečení, aby jej nepoznali. Na cestě jej však zastavily dětí a pozdravily jej "Dobrý den, otče Modesto", což uslyšela milice a okamžitě jej i s jeho sestrou zatkla.

Po výslechu byla jeho sestra propuštěna, avšak otec Modesto byl zadržován. Stejného dne byl po krutém výslechu a mučení odvezen do lesa v Can Moncada (Llisá de Munt) a zde byl kolem 19:00 zastřelen. Po třech dnech bylo tělo vhozeno do masového hrobu.

Proces blahořečení[editovat | editovat zdroj]

Jeho proces blahořečení byl zahájen 15. října 1953 v arcidiecézi Barcelona a to spolu s dalšími pěti spolubratry františkány konventuály.

Dne 26. března 1999 uznal papež sv. Jan Pavel II. jejich mučednictví. Blahořečeni byli 11. března 2001 ve skupině José Aparicio Sanz a 232 společníků.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]