Mořský kříž na Rewské kose

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mořský kříž na Rewské kose
Základní údaje
Datum odhalení2004
Popis
Materiálocel
Umístění
UmístěníRewská kosa
StátPolskoPolsko Polsko
AdresaRewa, gmina Kosakowo, okres Puck, Pomořské vojvodství
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mořský kříž na Rewské kose (polsky Krzyż Morski na Cyplu Rewskim nebo Krzyż Morski na Szperku Rewskim) je kovový kříž, který se nachází na Rewské kose na pobřeží Baltského moře v krajinném parku Nadmorski Park Krajobrazowy, ve vesnici Rewa v gmině Kosakowo v okrese Puck v Pomořském vojvodství v severním Polsku.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Mořský kříž na Rewské kose je zakončením rewské ulice Aleja Zasłużonych Ludzi Morza (česky Alej zasloužilých lidí moře). Kříž, do kterého byly zakomponovány kotvy, je zasvěcen obětem moře a byl odhalem v roce 2004 za posledními domy v Rewě. Každý rok jsou pod kříž přidávány další pamětní desky připomínající významné polské vojenské a civilní osoby spojené s mořem. Na místě se také nacházejí lavičky, stojany pro kola, poblíž jsou písečné pláže. Kříž je také vyhlídkou, ze které je možné dojít až na konec populární Rewské kosy.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rewa - Krzyż poświęcony ofiarom morza. Atrakcje turystyczne Rewa. Ciekawe miejsca Rewa. www.polskaniezwykla.pl [online]. [cit. 2021-10-24]. Dostupné online. 
  2. Rewa - Krzyż Morski i Aleja Zasłużonych • Eksploratorzy. eksploratorzy.com.pl [online]. [cit. 2021-10-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-10-24. 
  3. AREAPRESS. Rewa, Ogólnopolska Aleja Zasłużonych Ludzi Morza z Krzyżem Morskim na Cyplu Rewskim [online]. [cit. 2021-10-24]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]