Milovice (přírodní rezervace)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Milovice (přírodní rezervace)
Poloha
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Přírodní rezervace Milovice
Přírodní rezervace Milovice
Další informace
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přírodní rezervace Milovice je nestátní přírodní rezervace, která byla založena v roce 2015 neziskovou organizací Česká krajina, jejímž hlavním cílem je ochrana přírody, krajiny a životního prostředí.

Přírodní rezervace Milovice je součástí evropsky významné lokality Milovice – Mladá o celkové rozloze 1244,6 ha, která se nachází v bývalém vojenském výcvikovém prostoru Milovice – Mladá mezi městy Milovice a Benátky nad Jizerou. Její součástí jsou dvě částečně se překrývající rezervace, z nichž jedna je státní národní přírodní památka Mladá a druhá nestátní pastevní rezervace Milovice.

Nestátní přírodní rezervace je tvořena dvěma pastvinami, kde se výborně daří třem klíčovým druhům velkých kopytníků. V lednu 2015 bylo na pastviny převezeno 14 divokých koní (exmoorský pony). V říjnu 2015 přibylo stádo praturů a v prosinci téhož roku pak stádo v české krajině vyhynulého zubra. Stalo se tak na základě původního projektu organizace Česká krajina.[1][2]

Velcí kopytníci zásadním způsobem ovlivňují charakter zdejší přírody. Svou činností totiž pomáhají udržovat jemnou krajinnou strukturu. Spásají agresivní byliny, čímž zachraňují mizející stepní společenstva a vzácnou faunu i flóru v Milovicích. Vytvářejí tak prostor pro návrat ohrožených druhů rostlin, z nichž nejvzácnější je hořec křižatý. Na tuto rostlinu je vývojově vázán kriticky ohrožený modrásek hořcový Rebelův. Ten se jinde v České republice nevyskytuje a je tedy velkou vzácností spolu s dalšími zdejšími ohroženými druhy bezobratlých živočichů.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PILC, Lukáš; ŠIMKOVÁ, Ludmila. Město Milovice City. 1. vyd. Milovice: Město Milovice, 2021. 95 s. 
  2. Přírodní rezervace Milovice [online]. Česká krajina [cit. 2023-02-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]