Methin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Methinová skupina

Methin je funkční skupina se vzorcem =CH−, odvozená od methanu. Je tvořena atomem uhlíku, ze kterého vede jedna dvojná vazba a dvě vazby jednoduché, přičemž jednou z nich je navázán atom vodíku. Také se pro ni používají názvy methyn a methen; systematický název podle Mezinárodní unie pro čistou a užitou chemii (IUPAC) je methylyliden.[1]

Někdy se pro tuto skupinu používá též označení methylidyn, které však odpovídá skupině ≡CH (spojené se zbytkem molekuly trojnou vazbou) nebo radikálu CH.

Názvem methin se také nesystematicky označuje methantriylová skupina (>CH−), ze které vycházejí čtyři jednoduché vazby, z toho jedna na atom vodíku.[2]

Spojení methinových skupin[editovat | editovat zdroj]

Dvě nebo více methinových skupin může vytvořit řetězec tvořený střídajícími se jednoduchými a dvojnými vazbami, jako je například v molekule piperylenu (H2C=CH−CH=CH−CH3) nebo této sloučeniny:

Každý atom uhlíku kromě tří v této molekule tvoří methinovou skupinu, dva jsou navázané na atomy dusíku, které nemají navázané vodíky a jeden na dusíkový atom, na kterém je navázán vodík; nachází se zde tak pětiuhlíkatý methinový řetězec.

Řetězce, ve kterých se střídají jednoduché a dvojné vazby, často vytváří konjugované systémy, které, pokud jsou cyklické, mohou způsobovat aromaticitu molekuly.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Methine group na anglické Wikipedii.

  1. (2007) Methanylylidene group in the Chemical Entities of Biological Interest (ChEBI) database. Datum přístupu 2015-03-05.
  2. (2007) Methanetriyl group in the Chemical Entities of Biological Interest (ChEBI) database. Datum přístupu 2015-03-05.