Mešita v Sendlingu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mešita v Sendlingu
Model vítězného návrhu nové mešity na náměstí Gotzinger Platz od Waltera Höflera
Model vítězného návrhu nové mešity na náměstí Gotzinger Platz od Waltera Höflera
Poloha
StátNěmeckoNěmecko Německo
Zeměpisné souřadnice
Mešita v Sendlingu
Mešita v Sendlingu
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mešita v Sendlingu, ve čtvrti na jihu Mnichova, v ulici Schanzenbachstraße, stojí již od roku 1989. Provozuje a spravuje jí sdružení, jehož název zní turecky Diyanet İşleri Türk İslam Merkezi (zkráceně DITIM), což je v překladu Německo-turecké centrum pro institut náboženství.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kromě muslimského svatostánku tu funguje tedy i islámské kulturní centrum. Mešita má v současné době kapacitu 130 věřících, což nedostačuje; roku 2004 byly proto schváleny plány na její rozšíření. To však vzbudilo velké nevole, a tak se nakonec DITIM rozhodl vybudovat zcela novou mešitu a jinde, na náměstí Gotzinger Platz. I to však část veřejnosti odmítla; výstavba mešity se stala tématem rozsáhlých politických diskuzí a kontroverzí (například Edmund Stoiber mešitu razantně odmítl a vyslovil se, že její vybudování zablokuje[1]. Její minarety však nebudou vyšší než věže kostela, stojícího naproti[2]. Vzhledem k tomu, že to německé zákony zakazují, muezzin odsud věřící svolávat nebude.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na New York Times o rozporech kolem výstavby mešity
  2. Materiály ohledně mešity, včetně map apod.. www.initiativgruppe.de [online]. [cit. 2007-06-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-09-28. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]