Master of Orion: Conquer the Stars

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Master of Orion: Conquer the Stars
Základní informace
VývojářNGD Studios
VydavatelWargaming
DesignéřiDavid Govett
Dan Schiopucie
Herní sérieMaster of Orion
PlatformyMicrosoft Windows
OS X
Linux
Datum vydání25. srpna 2016
Žánrtahová strategie
Herní módyvideohra pro jednoho hráče
videohra pro více hráčů
KlasifikacePEGI 7 a více
Oficiální webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Master of Orion: Conquer the Stars je tahová strategická počítačová hra typu 4X od společnosti NGD Studios a vydaná společností Wargaming.[1] Hra byla na Steamu pro předběžný přístup uvolněna 26. února 2016, plné vydání pro operační systém Microsoft Windows proběhlo 25. srpna 2016, vydání pro Mac OS X a Linux je plánováno do konce roku 2016.[2] „Master of Orion: Conquer the Stars“ je nepřímým pokračováním úspěšné série Master of Orion od společnosti Atari, která zahrnuje Master of Orion, Master of Orion II: Battle at Antares a Master of Orion III.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

2. srpna 2013 společnost Wargaming oznámila, že koupila značku Master of Orion of.[3] Vývoj hry byl oficiálně oznámen 3. června 2015.[4] Rovněž bylo ohlášeno vydání sběratelské edice, která obsahovala Master of Orion, Master of Orion II: Battle at Antares a Master of Orion III, nové rasy, artbook a soundtrack. Navíc ti, kdo si sběratelskou edici pořídili, dostali přístup ke hře dříve, než ostatní hráči.[5]

18. února 2016 Wargaming odhalil jména herců, kteří propůjčili své hlasy některým rasám, patřili k nim Mark Hamill, Michael Dorn, Dwight Schultz, John de Lancie, Alan Tudyk, Kat Cressida, John Kassir nebo Robert Englund.[6] Wargaming rovněž ohlásil datum vydání early access verze na 26. února 2016.[2] 11. srpna 2016 Wargaming oznámil, že hra oficiálně vyjde 25. srpna 2016.[7]

Cíl a princip hry[editovat | editovat zdroj]

Hráč si před začátkem hry vybere jednu z deseti nabízených ras a jeho cílem je vybudování mezihvězdného impéria tak, aby jako první dosáhl vítězství. Hráč pokaždé začíná s jednou planetou a kolonizační lodí, postupem času svou říši rozšiřuje, potýká se s jinými civilizacemi, buduje infrastrukturu, a podporuje vědecký vývoj a výrobu. Hra je rozdělena na tahy, přičemž během tohoto jednoho tahu je možné provést jen omezené množství akcí (pohyb jednotek i stavba vylepšení na planetách). Hru je možné vyhrát pěti způsoby:

  • vítězství na body (vítězí rasa s nejvyšším počtem celkových bodů)
  • vojenské vítězství (zničení nebo anektování všech planet soupeřů)
  • vědecké vítězství (postavení tří speciálních budov na jedné planetě)
  • ekonomické vítězství (držte minimálně 42% všech akcií na planetární burze pod dobu 10 kol)
  • diplomatické vítězství (získání dvou třetin hlasů všech ras v galaktické radě)

Správa říše[editovat | editovat zdroj]

Celá mapa je rozdělena na jednotlivé planetární soustavy, ve kterých se nachází jedna až pět planet, nebo asteroidových polí. Cestovat mezi soustavami lze pouze warpovými koridory, v pozdějších fázích hry i pomocí warpových bran, které vedou přímo napříč soustavami i volným vesmírem. Základní jednotkou každé říše ve hře je planeta. Další planety lze obsadit pouze kolonizační lodí, nepřátelskou planetu je možno dobýt a obsadit vojenskými jednotkami, nebo ji získat v rámci válečných reparací. Kromě planet lze i obsadit asteroidová pole, která lze využít k tvorbě peněz, výzkumu nebo později je přeměnit na planety. Dalšími ukazateli stavu říše jsou:

  • Morálka: tento ukazatel lze ovlivnit globálně zvýšením nebo snížením daní, individuálně na každé planetě stavbou speciálních budov. Příliš nízká morálka vede ke stávkám, čímž se určitá část obyvatel na planetě stane neaktivními.
  • Peníze: správa kolonií, budov a vesmírných plavidel stojí peníze, stejně tak jejich nákup a vylepšování. V této hře peníze představují Kredity, univerzální měna v celé Galaxii. Lze je získat daněmi, stavbou ekonomických budov a prodejem potřeb na dané planetě.
  • Věda: díky vědě hráč dosáhne zásadního pokroku ve všech směrech: rychlejší a silnější vojenské jednotky, nové budovy, rychlejší výroba a produkce potravin. Celkový stav vědy je tvořen součtem věd na jednotlivých planetách a asteroidech.

Typy planet[editovat | editovat zdroj]

Každá planeta se liší šesti údaji: velikostí, biomem, bohatstvím přírodních minerálů, gravitací, maximálním počtem obyvatel a speciálním bonusem.

  • Velikost planety určuje, kolik může být maximálně v jednom ze tří oborů (věda, výroba, potrava) umístěno obyvatel.
  • Biomem se rozumí souhrn environmentálních vlastností dané planety, což má ve hře vliv na rychlost tvorby jídla, průmyslovou výrobu a absorpci znečištění. Ve hře je patnáct typů biomů rozdělených do pěti tříd od E do A, přičemž téměř každý typ biomu lze terraformací zvýšit o jeden stupeň až na nejvyšší A zvaný „Gaia“.
  • Gravitace může být nízká, normální nebo vysoká. Pokud rasa není schopna gravitaci na dané planetě snášet, sníží se její produkce všeho na planetě na polovinu. Tento postih je odstraněn po vyzkoumání a postavení generátorů gravitace.
  • Bohatství minerálních zdrojů ovlivňuje produkci planety, čím více zdrojů, tím je výroba rychlejší.
  • Maximální počet obyvatel určuje biom planety a její velikost. Tento údaj má dvě hodnoty, aktuální a maximální, terraformaci lze zlepšit biom planety a ta tak pojme více obyvatel.
  • Speciální bonus je přiřazen pouze některým planetám a dělí se do pěti kategorií: kovy, křemík, plyny, radioaktivní látky a místní suroviny. Obchodovat lze pouze s plyny, ostatní suroviny přináší bonusy na výrobu pancíře, počítačů, lodí, nebo urychlují výzkum a produkci potravin.

Správa planet[editovat | editovat zdroj]

Každého obyvatele planety je třeba přidělit k jedné ze tří funkcí: výzkum, výroba a produkce potravin, čímž tento obyvatel danou funkci vylepší. Výzkum je třeba k rychlejšímu vynalézání nových technologií a v některých případech léků. Produkce potravin zajišťuje růst kolonie, což vede ke zvýšení počtu obyvatel, které lze pak dále rozmisťovat. Výroba slouží ke stavbě budov na povrchu i orbitě planety, a vesmírných plavidel. Každou z těchto tří funkcí lze rozšířit stavbou specializovaných budov. Dále lze stavět budovy vojenské (útočné i obranné), bezpečnostní, ekonomické, diplomatické a environmentální. Jakoukoliv budovu i jednotku lze koupit okamžitě a kdykoliv, ale pouze jednou za kolo na každé planetě.

Diplomacie[editovat | editovat zdroj]

Nezbytná součást politiky. Pomocí ní lze vyhlašovat válku, uzavírat mír, strategické aliance, získat mapy Galaxie a podobně. Při jednáních mezi rasami se každá strana chová podle své vojenské síly a psychologického profilu. Poté, co se všechny rasy v Galaxii seznámí navzájem, vznikne galaktická rada, na které se vybírá světový vůdce. Diplomacií (a také díky penězům) lze získat potřebný vliv na ostatní rasy a dosáhnout diplomatického vítězství.

Válčení[editovat | editovat zdroj]

Všechny vojenské jednotky lze rozdělit na pohyblivé a stacionární, které se po postavení již nemohou přesouvat. Všechny rasy mají pět typů lodí, jenž se liší pouze designem, jejich schopnosti a vybavení jsou stejné. Jsou to fregata, torpédoborec, bitevní loď, křižník a Hvězda smrti. Tyto plavidla se po postavení a vyzkoumání dalších technologií dají vylepšovat, a to buď automaticky, nebo si je hráč může upravit ručně.

Boje probíhají na speciální obrazovce v reálném čase, ale lze je kdykoliv zastavit a znovu spustit, nebo zrychlit. Celý souboj je možné přeskočit a výsledek nechat stanovit počítač, zejména u vyrovnaných soubojů se to však nedoporučuje.

Jinou situací je bombardování a obsazování planety. Nejprve je třeba zlikvidovat veškerou obranu na orbitě, poté vybombardovat planetární štít (pokud je přítomen) a soupeřovy jednotky, a následně provést výsadek. K tomuto účelu slouží plavidlo vojenský transport. Poté, co je planeta dobyta, trvá několik kol, než se původní obyvatelé uklidní a začnou plně spolupracovat. Do té doby zůstává produkce planety ve všech směrech poloviční.

Soupeři[editovat | editovat zdroj]

Ve hře se objevují tři typy soupeřů: piráti, nezávislé národy a cizí rasy. Jejich možnosti a chování se zásadně liší.

Piráti[editovat | editovat zdroj]

Po mapě jsou roztroušeny planety, na kterých se nacházejí pirátské kolonie. Ty produkují jednotky až do chvíle, než jsou zničeny. Piráti nemají dostatek síly k dobytí planety, ale mohou snadno zničit průzkumná plavidla a nechráněné transporty.

Nezávislé národy[editovat | editovat zdroj]

Okupují pouze jednu planetu v systému a nemají ambice se dále rozšiřovat. Hráč může plnit úkoly zadané těmito národy, čímž si zvýši jejich přízeň. Poté, co přízeň dosáhne maxima, je národu nabídnuto, že se může k dané rase připojit. Každý národ rovněž hlasuje v galaktické radě. Těmito nezávislými národy jsou:

  • Akiriané
  • Degonité
  • Eldritchové
  • Glisové
  • Nyunyuové
  • Nyemoriané
  • Thersoniané
  • Yar-ssianové
  • Zarkoniané

Rasy[editovat | editovat zdroj]

Fungují stejně jako hráčova říše. Zničením nebo anektování všech měst lze dosáhnout vojenského vítězství. Seznam národů ve hře:

Seznam ras v Master of Orion: Conquer the Stars
Název rasy Domovský svět Vůdce Vlastnosti Zvláštní schopnosti
Alkarani Altair Pán nebes Vznešení, neústupní, čestní Rození piloti
Artefakty na domovském světě
Velký domovský vět
Bulrathové Ursa Grovog Tvrdohlaví, teritoriální, divocí Ekologové
Domovský svět bohatý na minerály
Velký domovský vět
Snášenlivost vysoké gravitace
Pozemní bojové hodnocení +50%
Darlokové Nazin Darquan Kradmí, sbírající, zrádní Diplomaté
Nenápadní
Tvaroměniči
Lidé Sol Alexander Tvrdohlaví, diplomatičtí, charismatičtí Diplomaté
Charismatičtí
Obchodníci
Bezpečnost -20%
Klackoni Kholdan Ixitixl Neúnavní, nekreativní, úlové smýšlení Průmyslníci
Podzemní
Nekreativní
Potrava z populace+50%
Meklarové Meklon CB-715 Pracovití, nevyzpytatelní, nepředvídatelní Průmyslníci
Kybernetičtí
Mrrshani Fieras Jasana Nebojácní, bojovní, hrdí Militaristé
Obyvatelé plání
Vojevůdci
Vylepšené diplomatické jednání
Psiloni Mentar Meson Brilantní, nesympatičtí, tvůrci Technologové
Kreativní
Malý domovský vět
Snášenlivost nízké gravitace
Bezpečnost -20%
Sakkrové Sssla Guanar Početní, brutální, špatně se vyjadřují Expanzionisté
Stvoření z džungle
Nekreativní
Odpudiví
Přírůstek populace +50%
Silicoidi Cryslon Igneous Odolní, xenofobní, uzavření Lithotrofní
Polykači lávy
Odpudiví
Tolerantní
Obrovský domovský vět
Civilizace dostupné skrze DLC
Název rasy Domovský svět Vůdce Vlastnosti Zvláštní schopnosti
Terrané Alpha Ceti Khoan Tvrdí, odhodlaní, násilní Militaristé
Stratégové
Útok pomocí paprsků +25%
Morálka +15%
Nové rasy z datadisku Revenge of Antares
Název rasy Domovský svět Vůdce Vlastnosti Zvláštní schopnosti
Trilariani Trilar Wavya Mystičtí, klamní, tajemní Vodní
Transdimenzionální
Eleriani Draconis Berylia Spartánští, militarističtí, osvícení Telepatičtí
Vševědoucí
Útok pomocí paprsků +25%
Obrana před paprsky +25%
Gnolamové Gnol Bortis Vzkvétající, chamtiví, šťastní Úžasní obchodníci
Šťastní
Kredity z populace +50%
Domov s nízkou gravitací

Datadisky[editovat | editovat zdroj]

1. prosince 2016 vyšel pro hru Master of Orion: Conquer the Stars datadisk s názvem Revenge of Antares. V něm se objevuje čtveřice nových ras, z toho tři hratelné. Eleriané jsou izolacionalisté, kteří se sice nebrání obchodování s jinými rasami, ale chovají k nim vrozenou nedůvěru a při pokusu o vměšování se nemají problém vytáhnout do války. Gnolamové a jejich společnosti stojí na pilířích postavených ze silné ekonomie. Třetí rasou jsou Trilariané, podmořská rasa, která je v jádru mírumilovná, ale ve chvíli, kdy ji ohrozíte, dokáže se překvapivě efektivně postavit na odpor. Čtvrtou, nehratelnou, jsou Antařané, militarizovaná, despotická rasa, která nehledá kompromis, ale jen další obětí své expanze. Spolu s ní do hry přibyla nová možnost vítězství.[8]

Hodnocení[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Master of Orion – Wargaming revives classic space strategy game. Mmoculture.com Vydáno 9. června 2015
  2. a b MAKUCH, Eddie. Mark Hamill and Many Other Stars Voicing Master of Orion Reboot [online]. GameSpot, 19-02-2016 [cit. 2016-02-20]. Dostupné online. 
  3. World of Tanks dev acquires Total Annihilation, Master of Orion franchises [online]. GameSpot, 02-08-2013. Dostupné online. 
  4. Wargaming announces Master of Orion reboot[nedostupný zdroj]. Eurogamer.net Vydáno 6. června 2015
  5. NUNNELEY, Stephany. Master of Orion Collector’s Edition contains original games, new race, early access to repot [online]. VG247, 29-08-2015. Dostupné online. 
  6. FORTÉ, Malik. Master of Orion Voice Cast Includes Mark Hamill, Michael Dorn, and More [online]. Nerdist Industries, 18-02-2016 [cit. 2016-11-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 02-02-2017. 
  7. Release Date Announced! Master of Orion [online]. [cit. 2016-08-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-08-15. 
  8. SMUTNÝ, Aleš. Do Master of Orion vpadli v novém datadisku agresivní Antařané [online]. Games.cz, 01-12-2016 [cit. 2016-12-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]