Malūndaubė

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malūndaubė
Rybník na Karapolisu/Malūndaubė ve vsi Karapolis
Rybník na Karapolisu/Malūndaubė ve vsi Karapolis
Základní informace
Délka toku6,9 km
Plocha povodí8,6 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí16010661
Pramen
Ústí
Protéká
LitvaLitva Litva (Tauragėský kraj)
Žemaitsko
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Baltské moře, Němen, Jūra, Šunija
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malūndaubė je říčka v Litvě, v Žemaitsku. Teče v okrese Tauragė (Tauragėský kraj). Je to pravý přítok řeky Šunija, do které se vlévá 11,1 km od jejího ústí do řeky Jūra. Je 6,9 km dlouhá (pokud bychom považovali za nadřazený tok Karapolis, byla by její délka pouze kolem 2,2 km). Pramení 1 km na západ od vsi Šakvietis. Plocha povodí je 8,6 km². Není shoda v pojmenování a určení, která říčka je přítokem které říčky a která z nich je nadřazeným tokem. Některé zdroje, například Oficiální klasifikátor litevských řek[1] uvádějí, že Karapolis je přítokem říčky Malūndaubė, jiné, například litevská wikipedie, autoatlas Litvy[2], obyvatelé přilehlých obcí, naopak, že Malūndaubė je přítokem Karapolisu nebo dokonce, že Malūndaubė je jen synonymní název Karapolisu. Oficiální klasifikátor litevských řek jako nadřazený tok uvádí Malūndaubė.

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Karapolis/Malūndaubė za rybníkem na jižním okraji Karapolisu

Pramení 1 km na západ od vsi Šakvietis. Ústí říčky je na jih od jejího pramene. Protože je dosti regulovaná, klikatí se jen táhlými oblouky a celkem sedmkrát mění povlovně směr toku. Ve vsi Pagirupis (součást Šakvietisu) je soutok s Karapolisem, dále společný tok protéká vsí Karapolis. Říčka protéká západním okrajem zahrádkářské kolonie obce Lomiai.

Význam názvu[editovat | editovat zdroj]

Název Malūndaubė lze přeložit přibližně jako Mlýnská Dolina; malūnas = mlýn, dauba = dolina, dolík. Tento složený název je v litevštině i češtině rodu ženského, číslo jednotné.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [1] Archivováno 7. 6. 2021 na Wayback Machine., Oficiální klasifikátor litevských řek
  2. Lietuvos autokelių atlasas 1:200 000 : Jāņa Sēta Map publishers Ltd. : Rīga, Lotyšsko, 2008 - 222 p. ISBN 978-9984-07-475-7

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]