Malý Rabštýn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malý Rabštýn

Poloha
SvětadílEvropa
StátČesko
PohoříNízký Jeseník
Souřadnice
Map
Horninabřidlice
PovodíBystřice / Morava (řeka)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Malý Rabštýn (nazývaný také Malý Rabštejn) je výrazné skalisko na levém břehu řeky Bystřice, východně od železniční trati Olomouc–Opava, v Údolí Bystřice, v katastru obce Domašov nad Bystřicí, v okrese Olomouc, v pohoří Nízký Jeseník, v Olomouckém kraji.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Turisticky, geologicky a přírodně zajímavý Malý Rabštýn je asi 40 m vysoký skalní útes s několika dalšími skalami a balvany, tyčící se nad řekou Bystřicí, západně od vojenského újezdu Libavá a kopce Strážiště a mezi vlakovou stanicí Domašov nad Bystřicí a zastávkou Jívová. Používá se také jako horolezecká skála pro rekreační a vojenské horolezectví. Skála je tvořena normálními i metamorfovanými břidlicemi, drobami a slepenci uspořádaných v lavicovitém střídání. V místě se také nachází rozcestník turistických stezek. Z turistických stezek je asi nejznámější naučná stezka Údolím Bystřice.[1][2][3][4]

Jižně od Malého Rabštýna se ve vzdálenosti cca 0,1 km nachází Pstruží líheň Bělá. Nedaleko, severozápadním směrem se nachází přírodní památka Kamenné proudy u Domašova.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CIZEK, Hrady cz s r o Jiri. Malý Rabštýn. www.hrady.cz [online]. [cit. 2021-11-18]. Dostupné online. 
  2. HOROSVAZ. Malý Rabštejn - Český horolezecký svaz - ČHS. www.horosvaz.cz [online]. [cit. 2021-11-18]. Dostupné online. 
  3. ABT, LK-JAVAANES, Dalibor Janák, Lukáš. Malý Rabštejn - Průvodce lezením na Moravě. pruvodce.javaanes.cz [online]. [cit. 2021-11-18]. Dostupné online. 
  4. Geologické lokality - Lokalizace - Malý Rabštýn. lokality.geology.cz [online]. [cit. 2021-11-18]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]