Mödling (zřícenina hradu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mödling
Poloha
AdresaMödling, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky85596
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Mödling, přesněji zřícenina tohoto hradu, leží nad údolím města Mödlingu, v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy, jen několik kilometrů od jihozápadního okraje Vídně.

Nachází se v přírodním parku Föhrenberge, přímo na okraji Vídeňské pánve. Skalnatá oblast údolí je také nazývána Brühl, a od toho je nazvaná také městská část „Vorderbrühl“ a městys Hinterbrühl.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad byl sídlem jedné z vedlejších větví Babenberků. Postavil ho počátkem 11. století Jindřich I. z Mödlingu, syn Jindřicha Jasomirgotta (asi 1107–1177) a bratr Leopolda V. Babenberského (1157–1194), a existoval do roku 1556, kdy kvůli úderu blesku zcela vyhořel. Ve 12. století byly vypracovány výkresy k přestavbě hradu, ale od té doby se stavba již mění jen v ruinu. Jindřich z Mödlingu se tituloval vévodou, ačkoliv Mödling nikdy nebyl žádným vévodstvím.

Prominentním hostem byl podle místní tradice v roce 1219 pěvec lásky (minnesänger) Walther von der Vogelweide. Tento pobyt však není doložen. Jiný známý pěvec Neidhardt von Reuental se ale v jedné své písni zmínil o svém skutečném pobytu v Mödlingu kolem roku 1230; zmínil se i o tom, že se hradní páni méně zapojovali do válek, ale více se věnovali umění.

V hradu je kaple zasvěcená svatému Pankráci.

Protože hrad byl oblíbeným cílem turistů, byla zřícenina v městem Mödling částečně opravena.

V blízkém okolí se nachází hrad Liechtenstein.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Burgruine Modling na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]