Louky v České Čermné

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Louky v České Čermné
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
pohled na část chráněného území poblíž hřbitova
pohled na část chráněného území poblíž hřbitova
Základní informace
Vyhlášení1. února 1994
Nadm. výška532–547 m n. m.
Rozloha3,3 ha
SprávaKrajský úřad Královéhradeckého kraje
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresNáchod
UmístěníČeská Čermná
Souřadnice
Louky v České Čermné
Louky v České Čermné
Další informace
Kód1907
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Přírodní památka Louky v České Čermné zahrnuje louky na jižním okraji obce Česká Čermná v okrese Náchod. Předmětem ochrany je zachování ekosystému přirozených a polopřirozených lučních a mokřadních společenstev, kde se vyskytuje ohrožená rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia). Geologické podloží chráněného území tvoří krystalické břidlice.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Přírodní památka představuje mozaiku společenstev vysokých ostřic asociace Caricetum rostratae a Caricetum gracilis vázaná na prameniště a ostřicových společenstev rašelinných luk asociace Caricetum goodenowii s rozvolněným bylinným patrem s rašeliníky (Sphagnum sp.), s rosnatkou okrouhlolistou (Drosera rotundifolia) a kozlíkem dvoudomým (Valeriana dioica). Plošně nejrozšířenější jsou společenstva vysokobylinných luk se stálým zamokřením (Polygono-Cirsietum palustris a Cirsietum rivularis) kde se vyskytuje pcháč bahenní (Cirsium palustre), pcháč potoční (Cirsium rivulare), hadí kořen větší (Bistorta major), krvavec toten (Sanguisorba officinalis), kohoutek luční (Lychnis flos-cuculi), blatouch bahenní (Caltha palustris) aj. Ve fragmentech byl zaznamenán výskyt společenstev svazu Nardo-Juncion squarrosi a Violion caninae.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Na podmáčených místech se vyskytuje ještěrka živorodá (Zootoca vivipara), hojná je užovka obojková (Natrix natrix), velmi vzácně je zde pozorována zmije obecná (Vipera berus).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]