Lesopark Hodkovičky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuLesopark
Lesopark Hodkovičky
Z pohledu od jihu na střední část Hodkoviček je patrné jejich zalesnění
Z pohledu od jihu na střední část Hodkoviček je patrné jejich zalesnění
Typsmíšený
Rozloha61,1 ha
Poloha
KrajPraha
OkresPraha
ObecPraha
ObvodPraha 4
Katastrální územíHodkovičky, Kamýk, Lhotka
Souřadnice
Lesopark Hodkovičky (Praha)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Lesopark Hodkovičky je název zalesněného území v Praze-Hodkovičkách, které se někdy i s dalšími sousedními či blízkými zalesněnými územími označuje jako lesy v Hodkovičkách (hlavní části se také říká U Cortéze, další části jsou lokality Pod Lysinami, U Lidušky a údolí Zátišského potoka).[1][2]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Jak je patrné i z mapy, celá oblast Hodkoviček je z velké části zalesněná.[3] Od 13. století patřily zdejší pozemky se statkem a tvrzí Vyšehradské kapitule a v 15. století pak přešly Hodkovičky i s lesy do majetku Nového Města pražského. V roce 1844 patřily zdejší lesy, porostlé hlavně borovicí, ke statku v Horní Krči. Na konci 19. století se stal statek v Hodkovičkách i s lesy soukromým majetkem. Staré stromy, které jsou pozůstatky tehdejšího lesa, jsou ještě patrné v zahradách některých vilek nad Zátišským potokem. Tuto dobu připomíná i stromořadí památných dubů letních podél ulice V Lučinách.

Nejvíce zastoupenými dřevinami v Lesoparku Hodkovičky a v sousedních lesích jsou dub zimní a borovice lesní, stromy pocházejí převážně z výsadby v letech 1900 až 1920. Současná obnova lesa je zaměřená na návrat k původnímu přirozenému složení dřevin (dub, habr a buk) a vzhledem k rekreační funkci lesa jsou v menší míře vysazovány i jehličnany (douglaska, modřín a borovice).

Lesy v Hodkovičkách přestavují jakousi enklávu zeleně mezi okolními sídlišti Novodvorská, Lhotka a Modřany. Za malebné je označováno především údolí Zátišského potoka, který pramení v sídlišti Novodvorská. Na jeho 3 km dlouhém toku jsou tři vodní plochy: rybník U Vodotoku, Zátišský rybník a retenční nádrž Hodkovičky.

Kromě sítě cest vede územím i cyklostezka A211.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lesy v Hodkovičkách (Portál životního prostředí hlavního města Prahy). portalzp.praha.eu [online]. [cit. 2020-04-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-28. 
  2. Lesy v Hodkovičkách | Pražská příroda. www.praha-priroda.cz [online]. [cit. 2020-04-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-05-10. 
  3. Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2020-04-28]. Dostupné online. 
  4. Cyklotrasa A211: Lhotka - Hodkovičky | Praha na kole [online]. [cit. 2020-04-28]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]