Leonhard von Keutschach

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leonhard von Keutschach
Narození1442
Viktring
Úmrtí8. června 1519 (ve věku 76–77 let)
Salcburk
Povoláníkatolický kněz
Nábož. vyznáníkatolická církev
Funkcekatolický arcibiskup (od 1496)
arcibiskup
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Leonhard von Keutschach (asi 14428. července 1519 Salcburk) byl kníže-arcibiskup Salcburského knížecího arcibiskupství.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se pravděpodobně ve Viktringu, jako syn Otto von Keutschacha, soudce u panského soudu (Hofrichter), a Gertrudy von Möderndorf. Rodina Keutschachů pochází ze severního břehu jezera Keutschach. Jejich rodinným erbem je bílá vodnice na černém poli.

Leonhard započal svou církevní kariéru jako kanovník augustiniánského řádu a později probošt kláštera Eberndorf. V roce 1490 byl povýšen na probošta salcburské kapituly a o pět let později (1495) byl zvolen za knížete-arcibiskupa. V roce 1498 znovuvypudil salcburské židy, kteří se opět vrátili do oblasti po jejich vyhnání v roce 1404. Ve stejném roce nechal zbourat také židovské synagogy v Salcburku a Halleinu.

Město Salcburk trápila od roku 1481 politická nestabilita, kterou nepřímo způsobil císař Fridrich III. Habsburský tím, že občanům města daroval právo volit si vlastní městský koncil a starostu. V roce 1511 ukončil tyto nepokoje Leonhard. Sezval si starostu a konšele na galavečeři a následně je uvěznil a přinutil se vzdát jejich práv. Svou pozici si Leonhard upevňoval nepotismem, kdy do klíčových pozic dosazoval své příbuzné. Přesto musel na pozici biskupa koadjutora přijmou Matyáše Langa z Wellenburgu, bývalého sekretáře císaře Maxmiliána I. Habsburského.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

V roce 1504 vydal arcibiskup Leonhard jednu z evropských prvních vyhlášek, které měly oficiálně chránit ohrožené živočišné druhy, včetně ibise skalního[1] , který však přesto byl ve střední Evropě vyhuben.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SHUKER, Karl. The Beasts That Hide from Man: Seeking the World's Last Undiscovered Animals. [s.l.]: Cosimo, 2003. Dostupné online. ISBN 1-931044-64-3. S. 166–168. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Leonhard von Keutschach na anglické Wikipedii.

Arcibiskup salcburský
Předchůdce:
Zikmund II. z Holleneggu
14951519
Leonhard von Keutschach
Nástupce:
Matthäus Lang von Wellenburg