Langebro

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Langebro
Základní údaje
KontinentEvropa
StátDánskoDánsko Dánsko
MěstoKodaň
Dopravasilniční a pěší
PřesKodaňský přístav
ArchitektKaj Gottlob
Otevřen27. června 1954
Souřadnice
Parametry
Délka252 m
Šířka32 m
Výška7 m
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Langebro je sklopný most v dánské metropoli Kodani. Nachází se v centrální části města zvané Indre By a spojuje ostrovy Sjælland a Amager. Je dlouhý 252 metrů, široký 32 metrů a vysoký 7 metrů.[1] Denně přes něj projede více než 60 000 automobilů.

První most na tomto místě byl dřevěný a vznikl v roce 1690. Dostal název Langebro (Dlouhý most). V roce 1903 ho nahradil otočný železný most. V roce 1930 vznikl další provizorní most, který na konci druhé světové války poškodil bombový útok odbojářů. Aktuální podobu mostu vytvořil architekt Kaj Gottlob a most byl otevřen 27. června 1954.[2] Most byl projektován jako pohyblivý, aby umožnil lodím proplout do vnitřního kodaňského přístavu, vzhledem k poklesu lodní dopravy se však již otevírá jen zhruba třikrát za týden. Do roku 1972 přes Langebro jezdily také tramvaje. U vjezdu na most se nachází výšková budova hostelu Danhostel Copenhagen City. V roce 2019 byl v sousedství otevřen most Lille Langebro, určený chodcům a cyklistům.[3]

Hans Christian Andersen napsal divadelní hru Langebro. Christoffer Wilhelm Eckersberg je autorem obrazu Langebro v měsíčním světle s běžícími postavami. Skupina Gasolin' zařadila na své první eponymní album z roku 1971 píseň „Langebro“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Structurae Dostupné online
  2. Keep Travel Dostupné online
  3. Archdaily Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]