Lagenandra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLagenandra
alternativní popis obrázku chybí
Lagenandra vejčitá (Lagenandra ovata)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádžabníkotvaré (Alismatales)
Čeleďárónovité (Araceae)
Rodlagenandra (Lagenandra)
Dalzell, 1852
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lagenandra[1] (Lagenandra) je rod jednoděložných rostlin z čeledi árónovité (Araceae). Jsou to tropické vodní a vlhkomilné rostliny, rozšířené v počtu 14 druhů na Srí Lance, v jižní a severovýchodní Indii a Bangladéši. Lagenandry jsou vytrvalé byliny s jednoduchými řapíkatými listy a květy v palici s toulcem.

Některé druhy jsou pěstovány jako akvarijní rostliny nebo jsou využívány v tradiční medicíně či jako insekticid např. na vši.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Lagenandry jsou malé až středně velké vytrvalé byliny s tlustými a plazivými, řidčeji tenkými a šlahounovitými oddenky. Listy jsou kožovité, kopinaté, vejčité, eliptické až téměř čárkovité, řapíkaté. Řapík je dlouze pochvatý. Žilnatina je zpeřená, slabě diferencovaná, postranní žilky se u okraje čepele spojují do málo zřetelné sběrné žilky. Terciární žilky jsou souběžné s postranními, žilnatina vyšších řádů je příčně síťnatá. Toulec je tlustý, na vnější straně zelený až purpurový, palice je poměrně úzká. Mezi zónou samčích a samičích květů je úsek holého vřetene květenství bez květů. Květy jsou jednopohlavné a bezobalné. V samčích květech je zpravidla jen 1 krátká tyčinka, řidčeji 2. Semeník samičích květů obsahuje jedinou komůrku s 1 až 15 vajíčky. Plodem jsou bobule v palicovitém plodenství.[2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod zahrnuje 14 druhů a je rozšířen výhradně v tropické Asii v oblasti Indického subkontinentu. Centrum druhové diverzity je na Srí Lance a v jižní Indii. Mimo tuto oblast se vyskytují pouze 2 druhy, Lagenandra undulata v Assamu a L. gomezii v Bangladéši.[3] Lagenandry nejčastěji rostou jako helofyty ve vlhkém prostředí, řidčeji jako rheofyty v tekoucí vodě.[2]

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

Květy lagenander jsou opylovány mouchami.[4]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Lagenandra je v taxonomii čeledi Araceae řazen do podčeledi Aroideae, kde je společně s rodem Cryptocoryne součástí tribu Cryptocoryneae.

Druh, pěstovaný pod názvem Lagenandra dalzellii jako akvarijní rostlina, byl do rodu Lagenandra přeřazen v roce 1975 Karlem Ratajem v revizi rodu Cryptocoryne. Jméno bylo uveřejněno neplatně. V současné taxonomii je tento druh ztotožněn s druhem Cryptocoryne retrospiralis, který byl popsán C. S. Kunthem již v roce 1841. Do rodu lagenandra tedy nepatří.[5][6]

Obsahové látky a jedovatost[editovat | editovat zdroj]

V některých knihách o akvarijních rostlinách je uvedeno, že druh Lagenandra toxicaria je jednou z nejjedovatějších známých rostlin.[7][8] Toto tvrzení je zjevný omyl. Oddenky daného druhu jsou využívány v tradiční indické medicíně a mají insekticidní působení. Byly v nich prokázány steroidy, flavonoidy, triterpenoidy, saponiny a fenolické sloučeniny. Nebyl zjištěn obsah alkaloidů ani glykosidů.[9][10]

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Lagenandry jsou poměrně často pěstovány jako akvarijní rostliny a v paludáriích. Jsou podobné blízce příbuznému rodu kryptokoryna (Cryptocoryne), s nímž bývají občas zaměňovány.[11] Oddenky lagenandry vejčité jsou v Indii používány jako insekticid a v tradiční medicíně při léčení ledvinových a srdečních nemocí a otoků, šťáva slouží zevně na kožní choroby. Podobné využití má i druh Lagenandra toxicaria. Jako insekticid se používá zejména na vši.[10][9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. a b MAYO, J.S.; BOGNER, J.; BOYCE, B.C. The genera of Araceae. Kew: The Trustees, 1997. ISBN 1-900347-22-9. (anglicky) 
  3. SIVADASAN, M.; JALEEL, V. Abdul; THOMAS, Bobby. Lagenandra keralensis (Araceae), a remarkable new species from India. Botanical bulletin of Academia Sinica. 2001, čís. 42. Dostupné online. 
  4. GIBERNAU, Marc. Pollinators and visitors of Aroid inflorescences: An addendum. Aroideana. 2011, čís. 34. 
  5. JACOBSEN, Niels. The Cryptocoryne albida group of mainland Asia.. Miscellaneous Papers. 1980, čís. 19. Dostupné online. 
  6. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  7. a b RATAJ, Karel; ZUKAL, Rudolf. Akvaristika začíná u rostlin. [s.l.]: Svépomoc, 1980. 
  8. RATAJ, Karel; HOREMAN, Thomas J. Aquarium plants: their identification, cultivation and ecology.. New Jersey: .F.H. Publications, 1977. Dostupné online. ISBN 0-87666-455-9. 
  9. a b SELVAKUMARI, P. Annie Sulochana. Malaysian Journal of Science. 2014, čís. 33(2). 
  10. a b QUATTROCCHI, Umberto. World dictionary of medicinal and poisonous plants. [s.l.]: CRC Press, 2012. ISBN 978-1-4822-5064-0. (anglicky) 
  11. KASSELMANN, Christel. Aquarium plants. Malabar, Florida: Krieger Publishing Company, 2003. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]