Lactifer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lactifer
AutorJan Vodňanský
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lactifer (česky doslova Mlékonoš,[1] někdy[2] jako Mlékodojný (?), plným názvem Vocabularius dictus Lactifer, česky Vokabulář zvaný Lactifer) je latinsko-český vokabulář (typ slovníku) sepsaný Janem Bosákem Vodňanským (dokončen 1508). Bývá označován jako první český tištěný slovník[3][4] (byl vytištěn roku 1511 u Mikuláše Bakaláře v Plzni; starší české slovníky jsou jen rukopisy). Jak je pro středověkou literární produkci typické, nejde o původní text; autor vycházel z řady předloh, zejména antických (Plinius St., Etymologie Isidora Sevillského aj.). Vzorem jeho první části byl asi především Vocabularius breviloguus Johanna Reuchlinna (1455–1522).[5][6] Vokabulář zachycuje také označení bájných bytostí (např. Kynokefalové – lidé se psími hlavami, Antipodé – lidé s obrácenými chodidly, Lagiges/Lactifagi – monstra živící se jedině kobylím mlékem, Troglodyté – lidé žijících v jeskyních a živící se hady (ve Vodňanského překladu hadogedczy ("hadojedci")[7]) aj., z antické mytologie např. Kyklopové, Titáni nebo satyrové).

Zatímco první české slovníky pocházejí už ze středověku, první české gramatiky (mluvnice) vznikají až v období baroka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. M. Homolková: K původu a pravopisu jednoho literárního termínu. NŘ 2005. Dostupné online.
  2. Bakalářská práce srovnávající staročeské názvy jídel
  3. Radoslav Večerka: Medailonky českých lingvistů, heslo VODŇANSKÝ, Jan, zvaný AQUENSIS
  4. Encyklopedický slovník češtiny. Praha: NLN, 2002. S. 420.
  5. Dana Martínková: Středověké vokabuláře a Slovník středověké latiny v českých zemích. In: Listy filologické 1999. S. 36.
  6. Hana Šedinová: Lidská monstra ve vokabuláři zvaném Lactifer a v dalších středověkých pramenech. In: Listy filologické 3–4/2004. S. 237.
  7. Hana Šedinová: Lidská monstra ve vokabuláři zvaném Lactifer a v dalších středověkých pramenech. In: Listy filologické 3–4/2004. S. 239.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Dana Martínková: Středověké vokabuláře a Slovník středověké latiny v českých zemích. In: Listy filologické 1999.
  • Hana Šedinová: Lidská monstra ve vokabuláři zvaném Lactifer a v dalších středověkých pramenech. In: Listy filologické 3–4/2004.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]