Laal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Laal
yəw láàl
Místo, kde se mluví jazykem laal vyznačené na mapě Čadu
Místo, kde se mluví jazykem laal vyznačené na mapě Čadu
RozšířeníČadČad Čad
Počet mluvčíchasi 750
Klasifikaceneklasifikovaný jazyk (pravděpodobně izolovaný jazyk)
Postavení
Regulátornení stanoven
Úřední jazyknení úředním
Kódy
ISO 639-1není
ISO 639-2není
ISO 639-3gdm
Ethnologuegdm
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Laal (laalem yəw láàl) je jazyk, kterým mluví okolo 700 lidí ve třech vesnicích ve velmi zaostalé oblasti v jižním Čadu (region Moyen-Chari), na březích řeky Šari. Jazyk je ohrožený a hrozí mu vymření. Není známo, ke které jazykové rodině jazyk laal patří (jedná se o neklasifikovaný jazyk), pravděpodobně se jedná o izolovaný jazyk, je možné že se jedná o pozůstatek z nějaké vymřelé jazykové rodiny střední Afriky. Jazyk nemá psanou formu, kromě různých lingvistických přepisů. Jazyk je ohrožený, většina mladých lidí začíná laal nahrazovat jazykem bagirmi.[1]

Zařazení[editovat | editovat zdroj]

Jak již bylo zmíněno, laal je nekasifikovaný jazyk, existuje ale teorie že se jedná o jazyk izolovaný (který by mohl být posledním živým jazykem z vymřelé jazykové rodiny střední Afriky). Jiné teorie řadí laal mezi afroasijské nebo nigerokonžské jazyky.

Genetický průzkum ukázal, že mluvčí jazyka laal měli euroasijské předky z oblasti Levanty, vznikla tak teorie že mluvčí jazyka laal jsou potomky neolitických zemědělců z oblasti Levanty (například z kultury Natúfien), kteří přišli do Afriky a přinesli s sebou i svůj jazyk.[2]

Dialekty[editovat | editovat zdroj]

Jazyk laal měl 2 dialekty:

  • Gorský dialekt, dialekt z vesnice Gori (laalem: )
  • Dialekt Laabe (la:bé), kterým se mluvilo ve vesnici Damtar (laalem ɓual). Tento dialekt již vymřel, v 70. letech 20. století měl už jen okolo 2 mluvčích.

Vlivy na jazyk[editovat | editovat zdroj]

Zařazení jazyka laal komplikuje také to, že byl silně ovlivněn sousedními jazyky, ale i tak je přibližně 60 % slovní zásoby zcela unikátní a nevyskytuje se v žádné jiné jazykové rodině. Jazyk byl ovlivněn především buaskými jazyky (podskupina nigerokonžských jazyků) a některými afroasijskými jazyky (mj. také arabštinou). Mnoho slov je přejato z jazyka bagirmi, který se pravděpodobně řadí mezi nilosaharské jazyky.

Ukázka[editovat | editovat zdroj]

Příklady vět v jazyce laal:

  • mùáŋ lá tií: kìrì jé? (překlad: co dělají lidé z Gori)
  • mùáŋ lá tií: pál (překlad: lidi z Gori rybaří)
  • ɟá ná wùsù na pè:rí ní ʔárí ʔò ná kìnì jé? (překlad: když se zbavím toho hada, co mi dáš?)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Laal language na anglické Wikipedii.

  1. Laal. Ethnologue [online]. [cit. 2020-02-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. HABER, Marc; MEZZAVILLA, Massimo; BERGSTRÖM, Anders. Chad Genetic Diversity Reveals an African History Marked by Multiple Holocene Eurasian Migrations. The American Journal of Human Genetics. 2016-12-01, roč. 99, čís. 6, s. 1316–1324. PMID: 27889059. Dostupné online [cit. 2020-02-28]. ISSN 0002-9297. DOI 10.1016/j.ajhg.2016.10.012. PMID 27889059. (English)