Lávka Bečva 1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lávka Bečva 1
Základní údaje
StátČeskoČesko Česko
KomunikaceCyklotrasa č. 5 a Cyklostezka Bečva
PřesBečva
Souřadnice
Parametry
Materiálželezobeton
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lávka Bečva 1, je železobetonová lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Bečva. Nachází se také mezi obcemi Ústí a Černotín v okrese Přerov v pohoří Podbeskydská pahorkatina v Olomouckém kraji.[1][2][3]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Lávka byla slavnostně otevřena dne 29. června 2023 a stala se součástí cyklostezky Bečva. Díky lávce se cyklisté jedoucí od Hranic na Valašské Meziříčí vyhnou „nebezpečnému“ úseku místní evropské silnice E442. Lávka je smontovaná ze 46 betonových segmentů zavěšených na ocelových táhlech upevněných dvěma ocelovými lany. Obě lana jsou připevněna na dvou betonových pylonech tvaru písmena „V“ dobře viditelných zdálky. Most má délku cca 140 m a šířku komunikace pro pěší a cyklisty 3,5 m. Pylony jsou vysoké 20 m. Založení stavby mostu bylo kvůli štěrkovému podloží řeky Bečvy technicky poměrně náročné. Investorem stavby bylo sdružení Mikroregion Hranicko.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Lávka je celoročně volně přístupná.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ROZKOŠNÁ, Petra Poláková-Uvírová ,Dagmar. Velká sláva u Bečvy: nová lávka na Hranicku propojila Hanou s Valachy. Hranický deník. 2023-06-29. Dostupné online [cit. 2024-02-08]. 
  2. a b Místo rušné silnice po lávce přes Bečvu. Cyklostezka propojila Hranice s Ústím a Černotínem. ct24.ceskatelevize.cz [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. 
  3. a b Cyklostezka Bečva má novou lávku a další kilometry navíc | Olomoucký kraj. www.olkraj.cz [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. 
  4. Lávka přes řeku Bečvu. www.shp.eu [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]