Kostel svatého Filipa a Jakuba (Cetkovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Filipa a Jakuba
v Cetkovicích
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresBlansko
ObecCetkovice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanátboskovický
FarnostCetkovice
ZasvěceníJakub Starší
Datum posvěcení1700
Architektonický popis
Typ stavbybaroko
Výstavba1699
Specifikace
Stavební materiálkámen, cihla, omítka
Další informace
Kód památky45368/7-421 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svatého Filipa a Jakuba je římskokatolický chrám v obci Cetkovice v okrese Blansko. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1] Je farním kostelem farnosti Cetkovice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl vystavěn roku 1699, vysvěcen byl o rok později. V letech 1785 a 1818 vyhořel.[2] Tento barokní kostel byl vystavěn pravděpodobně na místě, kde dříve stával původní dřevěný kostel. Byl postaven na základě povolenky olomoucké biskupské konsistoře a za finančního přispění hradištského opata Norberta Želeckého.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o podélnou jednolodní stavbu s odsazeným trojboce ukončeným zavřeným kněžištěm. K severní zdi přiléhá hranolová věž. Fasády jsou prolomeny úzkými okny. Hlavní vstup do kostela v ose západního průčelí je chráněn čtyřbokou předsíní, boční vstup je v jižní zdi. Kněžiště je zaklenuto valeně s výsečemi a lunetovým závěrem. Sakristie v podvěží je zaklenuta křížově.[2]

Zařízení[editovat | editovat zdroj]

V kostele se nachází pozdně renesanční křtitelnice kalichového tvaru s balustrovou nohou, datovanou rokem 1591. Mešní kalich byl podle pamětního nápisu věnován kostelu roku 1625. Ve věži je zavěšen zvon-umíráček, který byl ulit roku 1785.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-02-10]. Identifikátor záznamu 157807 : Kostel svatého Filipa a Jakuba. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b c SAMEK, Bohumil. Umělecké památky Moravy a Slezska (A–I). Praha: Academia, 1994. 655 s. ISBN 80-200-0474-2. S. 339. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]