Kostel Notre-Dame de Vauvert de La Palud-sur-Verdon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Notre-Dame de Vauvert de La Palud-sur-Verdon
Místo
StátFrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
Architektonický popis
Výstavba1868
Další informace
AdresaLa Palud-sur-Verdon, FrancieFrancie Francie
Kód památkyPA00080442
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Notre-Dame de Vauvert se nachází v francouzské obci La Palud-sur-Verdon v departementu Alpes-de-Haute-Provence v regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur. Zvonice kostela je od 29. listopadu 1948 zapsána na seznamu historických památek Francie.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně románský kostel byl postaven v 11. století. V 19. století byl z velké části přestavěn v novorománském slohu, přičemž z původního románského kostela se dochovala pouze zvonice zdobená lombardskými pásy. Kostelní loď má šest klenebních polí zaklenutých půlkruhovou klenbou. Sakristie je umístěna v bývalé vrchnostenské kapli pocházející z konce 15. století nebo začátku 16. století. Její klenák nese erb rodu Demandolxů.

První zmínky o kostele v La Palud se objevují ve dvou papežských bulách z let 1114 a 1227: potvrzují jeho závislost na katedrální kapitule, a tedy na diecézi digneské.

Zvonice farního kostela Notre-Dame-de-Vauvert je podobná zvonici kostela Notre-Dame-de-l'Assomption v nedalekém městě Moustiers-Sainte-Marie. Obě zvonice svědčí o počátcích románského slohu 11. století s lombardskými pásy spadajícími na pilastry. Zdá se, že zvonice v La Palud byla přepracována již ve 12. století (tufový vrchol).

V průběhu 19. století byl opakovaně zaznamenán velmi špatný stav kostela a hrozilo jeho zřícení, proto byl zčásti zbořen - z původního kostela zůstaly pouze zvonice a sakristie. Rekonstrukční práce na kostele probíhaly v letech 1867-1870 a prováděli je architekt Chaix a zedníci Joseph a Charles Trotobasovi. Ti dali kostelu jeho dnešní novorománskou podobu.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Eglise - Provence-Alpes-Côte d'Azur. www.pop.culture.gouv.fr [online]. Ministére de la Culture [cit. 2023-04-12]. Dostupné online. (francouzsky) 
  2. Église paroissiale Notre-Dame-de-Vauvert - La Palud-sur-Verdon. Alpes de Haute Provence Tourisme [online]. [cit. 2023-04-13]. Dostupné online. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]