Kosmické centrum Tanegašima

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tanegašima
PolohaTanegašima
JaponskoJaponsko Japonsko
Souřadnice
Zkrácený názevTNSC
ProvozovatelJAXA
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Start rakety H-IIA z kosmodromu Tanegašima

Kosmické centrum Tanegašima (japonsky 種子島宇宙センター, Tanegašima učú sentá; anglicky Tanegashima Space Center a zkráceně též TNSC) je japonský kosmodrom vesmírné agentury Japan Aerospace Exploration Agency.

Základní údaje[editovat | editovat zdroj]

Rozprostírá se na jihovýchodním pobřeží japonského ostrova Tanegašima na souřadnici 30°24' s.š. a 130°58' v.d. Byl vybudován v letech 1966 - 1968 jako základna pro vypouštění japonských sondážních, výzkumných a nosných raket N-I, N-II, H-I, H-II s družicemi a sondami. První, původní japonský kosmodrom Kagošima učú sentá umožňoval starty jen menších raket, a proto japonský Úřad pro kosmický výzkum NASDA rozhodl vybudovat kosmodrom nový jižně od ostrova Kjúšú.[1] Hornatý ostrov Tanegašima je dlouhý asi 60 km, široký max. 15 km.

Do provozu byl uveden 17. září 1968 startem sondážní rakety SB-IIA8.

Vybavení[editovat | editovat zdroj]

Kosmodrom o rozloze 9,7 km² zahrnuje tři startovní komplexy: Takesaki Range pro malé sondážní rakety, Osaki Range pro nosné rakety řady J-I a H-IIA a Yoshinobu se dvěma rampami pro nosné rakety řady H. Střelecký sektor míří východním až jihovýchodním směrem nad Tichý oceán.

V prostorách kosmodromu jsou umístěné pozorovací a komunikační stanice Matsuda, radarové stanice Nogi Radar Station, Uchugaoka Radar Station a optické pozorovací zařízení. V areálu kosmodromu jsou kromě dalších objektů také testovací stanoviště pro zkoušky motorů všech typů, zejména typů LE-7A používaných pro nosné rakety H-IIA.

Komplexu je předpovídána velká budoucnost neboť v Japonsku je vesmírnému výzkumu věnováno stále více financí. Celý komplex je přístupný široké veřejnosti s výjimkou dnů, kdy jsou prováděny zkoušky motorů. V areálu je k možné navštívit Space Exhibition Hall, kde je umístěná rozsáhlá expozice věnovaná kosmickému výzkumu.

Kontakt[editovat | editovat zdroj]

Adresa: Mazu, Kukinaga, Minamitane-machi, Kumage-gun, Kagoshima 891-3793

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmodromy asijských zemí, s. 118. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]