Klášter vizitantek (Chaillot)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter vizitantek v Chaillot
Pohled na klášter kolem roku 1774
Pohled na klášter kolem roku 1774
Lokalita
StátFrancieFrancie Francie
MístoPaříž
Souřadnice
Map
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter vizitantek v Chaillot (francouzsky Couvent des Visitandines de Chaillot) je zaniklý ženský klášter řádu Navštívení Panny Marie ve Francii. Klášter byl vysvěcen roku 1651 a zbořen v roce 1794.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Klášter se nacházel západně od Paříže na kopci Chaillot v 16. obvodu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1583 královna Kateřina Medicejská koupila a následně nechala přestavět poustevnu na kopci Chaillot. Přestavbou byl pověřen architekt Étienne Dupérac, který navrhl palác ve tvaru písmene U s terasovitými zahradami. Práce začaly v roce 1588, ovšem v následujícím roce panovnice zemřela.

V roce 1613 zámek nad pravým břehem Seiny koupil Pierre Jeannin, prezident pařížského parlamentu. Po něm v roce 1630 zámek získal markýz de Bassompierre. Jeho dědicové dům prodali roku 1651 vizitantkám z iniciativy Henrietty Marie Bourbonské, která zde založila klášterní komunitu, třetí v pořadí po klášteru v Rue Saint-Jacques založeném v roce 1626 a klášteru v Rue Saint-Antoine založeném v roce 1632.

Henrietta Marie Bourbonská jako vdova po popraveném králi Karlu I. uprchla ze vzbouřené Anglie a vrátila se do Francie. Zde pověřila architekta Françoise Mansarta výstavbou kaple. V klášteře po určitou dobu pobývaly např. Marie Mancini, Mazarinova neteř, nebo Louise de La Vallière. V roce 1669 zde Jacques-Bénigne Bossuet pronesl pohřební řeč za anglickou královnu Henriettu Marii Bourbonskou. Klášter byl později spojen s osudy několika Stuartovců: byla zde vychována Henrietta Anna Stuartovna nebo pohřbena anglická královna Marie Beatrice d'Este.

V roce 1686 řád vizitantek koupil celé panství Chaillot. Klášter byl zrušen za Francouzské revoluce. Dne 31. srpna 1794 byly budovy kláštera zničeny výbuchem střelného prachu v Grenelle na druhém břehu Seiny. Trosky byly následně odstraněny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Couvent des Visitandines de Chaillot na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]