Klášter svatého Daniela (Abano Terme)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter svatého Daniela
Monastero San Daniele
Lokalita
StátItálieItálie Itálie
KrajPadova
MístoAbano Terme
Souřadnice
Základní informace
ŘádŘád svatého Benedikta
ZakladatelPáni z Montagnonu
Založení11. století
Odkazy
Webwww.monasterosandaniele.it
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter svatého Daniela je středověký ženský benediktinský klášter v Abano Terme v Itálii.

Dnes se zde nachází 20 řeholních sester a 24 oblátů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o budovách kláštera se objevuje v 11. století, kdy jej založili páni z Montagnonu k poctě svatého Daniela jehož ostatky byly 26. prosince 1075 objeveny pod podlahou kostela sv. Justiny v Padově.

Vznikla zde komunita benediktinů. Během 14. století kdy Evropou proběhla duchovní krize, zasáhla i tento klášter. Roku 1460 papež Pius II. tento klášter potlačil. O rok později převzali klášter Řeholní kanovníci Nejsvětějšího Spasitele Lateránského. V 16. století se zasloužily o zboření sterého kláštera a přestavbu ve stylu té doby. Opatství a kostel navrhl architekt Francesco Muttoni.

Po zrušení řeholních institutů dne 12. září 1771, koupil klášter benátský právník Federico Todeschini. Tento komplex se stal věnem jeho dcery Elisabetty. Ta se roku 1832 oženila s hrabětem Bartolomeem Bonomim. Spolu klášter proměnily v letní rezidenci. Poté byla rezidence prohrána v hazrdních hrách ve prospěch rodině Pescarinů z Montagnany.

Roku 1948 došlo k znovuobnovení kláštera. Od tohoto roku zde žijí sestry benediktinky. Komunita vznikla z několika sester z kláštera sv. Rocha v Rijece.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]