Kdybych byl špión

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kdybych byl špión
Původní názevSi j'étais un espion
Země původuFrancieFrancie Francie
Jazykfrancouzština
Délka95 minut
Žánrdrama / thriller
ScénářAntoine Tudal
Bertrand Blier
RežieBertrand Blier
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleBernard Blier
Bruno Cremer
HudbaMichel Colombier
Serge Gainsbourg
KameraJean-Louis Picavet
StřihKenout Peltier
ArchitektMarc Desanges
Výroba a distribuce
PremiéraFrancie září 1967
Kdybych byl špión na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kdybych byl špión (originální francouzský název Si j'étais un espion) je francouzské špionážní filmové drama s prvky thrilleru režiséra Bertranda Bliera z roku 1967 s Bernardem Blierem a Brunem Cremerem v hlavních rolích. Film byl natočený černobíle.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Doktor Lefèvre je obyčejný praktický lékař. Jednou je volán ke svému pacientovi Jeanovi Guerinovi, po svém příchodu do domu ale nalézá pouze zavřené dveře, za kterými je slyšet puštěnou televizi a zmatenou ženu, která hledá toho samého člověka. Později je vyhledán člověkem, který od něj požaduje Guerinovu adresu, přichází na to, že mu byla ukradena Guerinova zdravotní dokumentace a je vylákán na schůzku, která má zabezpečit nerušené prohledání jeho bytu. Tajemná organizace mu vysvětlí, že má zájem na Guerinově likvidaci a pod výhrůžkou ublížení jeho dceři Sylvie jej přinutí k spolupráci.

Do jeho domu je nasazen muž jménem Matras, který má za úlohu prohledat jeho písemnosti a fotografie, vést s Lefèvrem rozhovor a sledovat jeho reakce. Postupně se mu podaří doktora skutečně přimět k odhalení vlastní minulosti a potvrzuje si tak informaci, že vztah Guerina s Lefèvrem není pouze obyčejným vztahem lékaře a pacienta, nýbrž několikaletým svazkem založeným na stejných politických názorech (sympatie ke komunismu), který trvá už od doktorovy cesty do Polska v roce 1965.

Doktor se pokusí podvodem vyklouznout z nepřetržitého Matrasova dohledu a požádá o pomoc svého přítele Monteila, je však odhalen a později vystaven i šoku z lehké automobilové nehody své dcery. Matras je později ze svého úkolu odvolán a Sylvie je unesena a převezena na neznámé místo, krátce nato je ale Guerin nalezen mrtev. Organizace dodržuje své slovo a Matras osobně přiveze doktorovu dceru zpátky domů.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Bernard Blier doktor Lefèvre
Bruno Cremer Matras
Suzanne Flon Geneviève Laurent
Patricia Scott Sylvie Lefèvre
Claude Piéplu Monteil
Pierre Le Rumeur Kruger

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]