Katrin Rohde

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katrin Rohde
Narození4. června 1948 (75 let)
Hamburk
Povoláníspisovatelka
OceněníKříž Řádu za zásluhy Spolkové republiky Německo (2001)
Záslužný kříž 1. třídy Záslužného řádu Spolkové republiky Německo (2020)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
AMPO uvnitř

Katrin Rohde (* 4. června 1948, Hamburk) je zakladatelkou sirotčince v Ouagadougou, Burkina Faso.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ve svých 24 letech otevřela své první knihkupectví. Angažovala se pro africké azylanty ve Schleswig-Holstein, roku 1988 poprvé vycestovala do Burkiny Faso a těžce na této cestě onemocněla. Postaral se o ni jistý celník se svou rodinou a ona z vděčnosti uspořádala v Německu sbírku na vybudování školy v jeho africké vesnici. Proto se od té doby do Burkina Faso stále vracela.

Roku 1995 prodala Katrin Rohde obě svá knihkupectví v Plönu a Preetzu a přestěhovala se do Ouagadougou, kde se zpočátku starala o několik dětí z ulice ve svém domě. Roku 1996 založila svůj první tábor pro opuštěné děti (sirotčinec) a nazvala ho AMPO - Association Managré Nooma pour la Protection des Orphelins (Organizace Managré Nooma – dobro se nikdy neztratí – na ochranu opuštěných). V Německu zakládá spolek Sahel k financování AMPO.

AMPO projekty zahrnují v současné době krom tábora pro dívky a tábora pro kluky s kapacitou 100 dětí ještě mnoho dalších projektů. Je to například dílna zdravotně postižených, dva domovy pro ženy a dívky, projekt kluci ulice, ošetřovatelská stanice se zubařským křeslem, poradenské centrum pro ženy a dívky a od roku 2005 také zemědělská škola s internátem pro 100 žáků. Katrin Rohde organizuje také produkci šesti krátkých filmů o dopravní výchově, které jsou od roku 2001 pravidelně vysílány státní stanicí RTB.

Katrin Rohde přestoupila na islám, je vdaná za muže z Burkiny Faso a má dospělého syna. Roku 2001 byla za svoji práci v Burkina Faso vyznamenána státním oceněním – Německým křížem za zásluhy (Bundesverdienstkreuz am Bande) a roku 2005 byla v rámci 1000 žen za Nobelovu cenu míru 2005 (1000 Frauen für den Friedensnobelpreis 2005) nominovaná na Nobelovu cenu míru.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]