Karl Trach z Březí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karel Trach z Březí a na Zámrsku
svobodný pán
Portrét
Erb rodu Trachů z Březí. Erbovním znamením je v pravé polovině štítu je drak obrácený ke středu štítu, bez plamene, který by mu šel z tlamy. V levé polovině jsou tři kosmé pruhy. Erb je umístěn na bráně do areálu Zámku Chotěbuz.
Úplné jménoKarel Trach z Březí (Karl Trach von Birkau)
Narození1772
Úmrtí1804
PohřbenTěšín
RodTrachové z Březí
DynastieTrachové z Březí
OtecZikmund Trach z Březí
MatkaAnna Eleonora Fenzel z Dubovce
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karl Trach z Březí (20. září 1772, Zámrsk, Polsko – 30. prosinec 1804, řeka Nagy-patak, Maďarsko). Syn barona Zikmunda Tracha z Březí, na Zámrsku, také majitele panství Ruda ve Slezsku, panství Apathy a Vinicy v Maďarsku, a Anny Eleonory rozené Fenzel z Dubovce.

Život[editovat | editovat zdroj]

Rod Trachů z Březí byl rod s dlouhou vojenskou tradicí. Karl Trach nastoupil na konci června 1779 k vojenskému výcviku do Tereziánské vojenské akademie ve Vídeňském Novém Městě. Dne 20. ledna 1789 byl zařazen jako vojenský kadet v hodnosti praporčíka k 26. pěšímu pluku C. a k. (založen 1724, německá uniforma od pluku Ansbach), a bezprostředně byl přeřazen jako podporučík (Lieutenant) k 7. dragounskému pluku.

V kronice pluku je zápis, že bojoval: v roce 1789 v Rakousko-turecké válce (1787–1791), 3. prosince 1800 v bitvě u Hohenlinden.

Zemřel ve věku 32 let, ve službě, v hodnosti rytmistra (hejtman).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Constant Wurzbach: Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich, 1844