Kanovnické rezidence v Olomouci

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kanovnické rezidence sloužily jako sídla i kanceláře kanovníků. Čtrnáct rezidenčních kanovníků olomoucké kapituly (počet se ustálil na počátku 18. století) obývalo 14 paláců na olomouckém Předhradí. Po své instalaci a přísaze věrnosti kanovník dostal přidělenu rezidenci a kanovnickou porci – požitky z prebend, vázaných na kanonikát. Podle svých hodností a služebního věku (ancienity) si mohl kanovník posléze rezidence volit (opční právo). Po smrti každého kanovníka proto docházelo k přesunům v držení kanovnických prebend i rezidencí.[1] S nárůstem počtu kanonikátů vzrostl i počet rezidencí, mezi něž byly počítány i rezidence vikářů kapituly.

Seznam kanovnických rezidencí[editovat | editovat zdroj]

Dříve byly rezidence nazývány také podle kanovníků, kteří je postavili nebo je dali výrazně přestavět.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Olomoucké Přehradí vzniklo současně s olomouckým hradem, jako jeho ekonomické a hospodářské zázemí. Podle stavebně-historického průzkumu bylo nejstarší zastavěnou částí Olomouce již v raně gotické době. Původním majitelem pozemků byl olomoucký fojt, který v polovině 13. století dvě parcely u biskupského kostela sv. Petra kanovníkům Vojslavovi a Arnoldovi, kteří si na nich postavili domy. V roce 1254 pak byly listinou Přemysla Otakara II. předány další dvě vedlejší parcely olomoucké kapitule.[2] Předhradí se postupně stalo církevním územím.

Kanovnické domy v Křížkovského ulici vznikaly na středověkých parcelách. K velkému poškození rezidencí došlo během třicetileté války. Jejich obnova probíhala ve 2. polovině 17. století, zejména za biskupa Karla z Lichtenštejna. Domy byly v majetku olomoucké kapituly až do poloviny 20. století, kdy v souvislosti s politickými změnami po únoru 1948 přešly do vlastnictví státu. V té době procházely většími stavebními úpravami s ohledem na jejich využití různými subjekty. Po sametové revoluci v roce 1989 se vrátily církvi a jejich majitelem se stala Metropolitní kapitula v Olomouci. Některé domy prodány institucím, které je dlouhodobě využívaly a spravovaly ještě před rokem 1989. Mezi tyto objekty patří budovy na ulici Křížkovského 8–14, kde sídlí Rektorát a Filosofická fakulta Univerzity Palackého. Rezidence na Křížkovského 4 byla prodána Tovaryšstvu Ježíšovu, které spravuje Akademickou farnost Olomouc. Domy, které si kapitula ponechala ve svém vlastnictví, pronajímá a poskytuje tak zázemí převážně vzdělávacím institucím, neziskovým či zájmovým organizacím.[3] Na základě dohody mezi církví a státem bylo roku 2006 v budově kapitulního děkanství po rozsáhlé rekonstrukci otevřeno Arcidiecézní muzeum.

Za budovami č. 8, 10, 12 a 14 v Křížkovského ulici byly v rámci novodobého opevňování města vybudovány parkány, na kterých byly začátkem 18. století založeny zahrady určené pro soukromé potřeby obyvatelů rezidencí. V roce 2011 byly historické zahrady po revitalizaci otevřeny pro veřejnost. [4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SUCHÁNEK, Pavel. Metropolitní kapitula v Olomouci a umění v 18. století. Olomoucké baroko. 2011, s. 46-52. Dostupné online [cit. 2024-02-13]. 
  2. KUBEŠOVÁ-PEŘINOVÁ, Irena; RICHTEROVÁ, Helena. Bývalá kanovnická rezidence č.p. 505 v Křížkovského ulici 6 v Olomouci. Ročenka Státního okresního archivu v Olomouci. 1998, roč. 1997, čís. 5, s. 171-173. Dostupné online. 
  3. Metropolitní Kapitula Olomouc - Nemovitosti. www.kapitulaolomouc.cz [online]. [cit. 2024-02-13]. Dostupné online. 
  4. GAJDAŠTÍKOVÁ, Jitka. Parkánové zahrady. Historie. parkanovezahrady.upol.cz [online]. UP, 2008 [cit. 2024-02-14]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Nather Wilhelm, Kronika olomouckých domů II, Olomouc - Opava 2007, s. 238-300.
  • Suchánek Pavel, Metropolitní kapitula v Olomouci a umění v 18. století, in: Olomoucké baroko 3. Historie a kultura, Olomouc 2011, ISBN 978-80-87149-40-9, 43-52.
  • Jasioková M., Držitelé kanovnických domů na jižní a východní linii olomouckého předhradí, nepublikovaná diplomová práce na FF UP, Olomouc 1993.
  • Kubešová Irena Marie, Stavební historie bývalé kanovnické rezidence Křížkovského 6 v Olomouci, in: Olomoucké domy a paláce, Olomouc 2003, 45-54.
  • Kouřil Miloš, Příspěvky k místopisu olomouckého Předhradí, in: Historická Olomouc I, Praha 1979, 110-112.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]