Kan-čou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o čínském městě v provincii Ťiang-si. Další významy jsou uvedeny na stránce Kan-čou (rozcestník).
Kan-čou
赣州
Pavilón Jü-ku
Pavilón Jü-ku
Poloha
Souřadnice
Časové pásmoUTC+8
StátČínaČína Čína
provincieŤiang-si
Kan-čou
Kan-čou
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha39 400 km²
Počet obyvatel8 969 900 (2009)
Hustota zalidnění227,7 obyv./km²
Správa
Oficiální webwww.ganzhou.gov.cn
Telefonní předvolba0797
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kan-čou (čínsky: znaky zjednodušené 赣州, tradiční 贛州, pinyin Gànzhōu) je městská prefektura v provincii Ťiang-si Čínské lidové republiky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Roku 201 př. n. l. císař Kao-cu na území dnešní prefektury Kan-čou založil okres. V těchto raných dobách bylo čínské osídlení a moc čínských úřadů minimální a prakticky omezené na údolí řeky Kan. Řeka, vlévající se do Jang-c'-ťiang skrze jezero Pcho-jang byla hlavní komunikační osou stejně jako základem zavlažovací sítě nutné pro pěstování rýže.

Za dynastie Suej byl okresní úřad povýšen na prefekturu a území dostalo název Čchien-čou (虔州). Za dynastie Sung přistěhovalci ze severu razantně navýšili počet obyvatel a zatlačili místní kmeny do hor. Migrace zesílila zvláště po pádu sungské metropole Kchaj-fengu. Poté (za jižních Sungů) bylo jméno města a prefektury změněno na Kan-čou.

V mingské éře bylo známé výrobou indiga.[1] Koncem 19. století se Kan-čou stalo jedním z měst otevřených pro zahraniční obchod. Mezi roky 1929 a 1934 patřilo k ťiangsiské základně Komunistické strany Číny, vzhledem k blízkosti Žuej-ťinu, sídla komunistické správy, bylo cílem kuomingtangských útoků.

Správa[editovat | editovat zdroj]

Prefektura Kan-čou

Kančou se skládá ze sídelního obvodu Čang-kung, dvou měst na úrovni okresu (Nan-kchangu a Žuej-ťinu) a 15 okresů.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ganzhou na anglické Wikipedii.

  1. HEIJDRA, Martin. The socio-economic development of rural China during the Ming. In: TWITCHETT, Denis C.; MOTE, Frederick W. The Cambridge History of China Volume 8: The Ming Dynasty, 1368–1644, Part II. Cambridge: Cambridge University Press, 1988. ISBN 0521243335. S. 506. (anglicky)
  2. http://www.aaecf.com/shownew.asp?id=543 Archivováno 16. 2. 2012 na Wayback Machine. "Ganzhou and Roissy become sister cities", Association Amitié Euro-Chinoise (Chinese)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]