Kacjaryna Barysevič

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kacjaryna Barysevič
Narození2. srpna 1984 (39 let)
Staryja Darohi
Alma materBěloruská státní univerzita
Povolánínovinářka
ZaměstnavateléKomsomolskaya Pravda in Belarus
Tut.by
OceněníMezinárodní cena svobody tisku CPJ
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kacjaryna Barysevič (* 2. srpna 1984) je běloruská novinářka. Pracovala pro zpravodajský server Tut.by. V březnu 2021 byla odsouzena k šesti měsícům vězení za vyzrazení lékařského tajemství.

Protesty v Bělorusku[editovat | editovat zdroj]

Když 12. listopadu 2020 během protestů v Bělorusku zemřel Raman Bandarenka, podle úřadů se tak stalo poté, co při opilecké rvačce utrpěl smrtelná zranění. Kacjaryna Barysevič však z lékařské zprávy zjistila, že Bondarenko v době své smrti v krvi alkohol neměl. Dne 19. listopadu byla v Minsku zadržena. V březnu 2021 pak odsouzena k půlročnímu vězení. Odhalení informací o Bondarenkovi totiž podle úřadů představuje hrozbu pro veřejnou bezpečnost.

Lékař Arcjom Sarokin, který s ní zprávu sdílel, dostal podmíněný trest.[1]

Lidskoprávní organizace Amnesty International považuje Kacjarynu Barysevič i lékaře Arcjoma Sarokina za vězně svědomí.[2]

Kritici běloruského režimu hovoří o rozsáhlém zásahu proti nezávislým sdělovacím prostředkům v Bělorusku. Jeho součástí je podle nich také odsouzení dvou dalších běloruských novinářek z polského zpravodajského kanálu Belsat ke dvěma letům vězení. Kacjaryna Andrejeva a Darja Čulcova byly obviněny z organizování demonstrací proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi. Natáčením a přímým přenosem protestů podle vyšetřovatelů nepokoje podpořily. Mezinárodní organizace pro lidská práva jejich zadržení odsoudily. Newyorský Výbor na ochranu novinářů vyzval úřady, aby absurdní obvinění reportérky a kameramanky stáhly a bezpodmínečně je propustily.[3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUČEROVÁ, Monika. Za článek o smrti aktivisty jde běloruská novinářka do vězení na 6 měsíců. WN24 [online]. 2021-3-3. Dostupné online. 
  2. Amnesty International признала журналистку Катерину Борисевич и врача Артёма Сорокина узниками совести [online]. The Belarusian Association of Journalists, 2020-11-25 [cit. 2021-05-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-05-13. (bělorusky) 
  3. KUČEROVÁ, Monika. Bělorusko: Za natáčení protestů poslal soud dvě novinářky do vězení na dva roky. WN24.cz [online]. 2021-2-18. Dostupné online. 
  4. Belarus jails Belsat TV journalists for filming protest. BBC.com [online]. 2021-2-18. Dostupné online. (anglicky)