Křižák obloukový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKřižák obloukový
alternativní popis obrázku chybí
Křižák obloukový, samice
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenklepítkatci (Chelicerata)
Třídapavoukovci (Arachnida)
Řádpavouci (Araneae)
Čeleďkřižákovití (Araneidae)
Rodkřižák (Macracantha)
Binomické jméno
Macracantha arcuata
(Fabricius, 1793)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křižák obloukový (Macracantha arcuata) je druh pavouka z čeledi křižákovití (Araneidae). Vyskytuje se od Indie a Číny až po Indonésii.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Samice křižáka obloukového se vyznačuje statným, lasturovitým zadečkem, jenž nese tři páry ostnů. Zatímco přední a zadní trny jsou krátké, relativně nenápadné a zhruba stejně dlouhé, střední trny jsou znatelně prodloužené, zahnuté a zvedají se vysoko nad zadeček. Svou délkou 20–26 mm až trojnásobně překonávají šířku samotného zadečku (8–9 mm).[1][2] Zbarvení samic může být značně variabilní, od žluté a červené po černou.

Samec křižáka obloukového měří pouze okolo 1,5 mm a má statné, kuželovité ostny.

Systematika[editovat | editovat zdroj]

Křižák obloukový je řazen jako jediný zástupce rodu Macracantha, jehož pojmenování vychází z řeckého „μακρός“ („dlouhý“) a „ἄκανθα“ („osten“). Rod popsal Eugèn Simon v roce 1864 jako podrod rodu Gasteracantha, osamostatněn byl v roce 1974.[3]

Na základě molekulárně-fylogenetické studie z roku 2019, založené na analýze tří mitochondriálních a dvou jaderných genů, vykazuje Macracantha arcuata příbuznost s křižáky Gasteracantha hasselti a Actinacantha globulata. Samotný rod Gasteracantha je podle výsledků studie neholofyletický.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Macracantha na anglické Wikipedii.

  1. Tikader, B.K. (1982). The Fauna of India - Spiders: Araneae Vol. II. Calcutta: Zoological Survey of India. pp. 69–71.
  2. Pocock, R.I. (1900). The fauna of British India, including Ceylon and Burma. Arachnida. London: Taylor and Francis. p. 232.
  3. Emerit, M. (1974). "Arachnides araignées Araneidae Gasteracanthinae". Faune Madagascar. 38: 29.
  4. TAN, Ji; CHAN, Zi Yang; ONG, Ching Ang. Phylogenetic relationships of Actinacantha Simon, Gasteracantha Sundevall, Macracantha Hasselt and Thelacantha Simon spiny orbweavers (Araneae: Araneidae) in Peninsular Malaysia. Raffles Bulletin of Zoology. 2019, roč. 67, s. 3255. Dostupné online [cit. 2023-02-24]. ISSN 0217-2445. DOI 10.26107/RBZ-2019-0003. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]