Joshua L. Liebman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Joshua L. Liebman
Narození1907 (14. ijaru 5667)
Úmrtí1948 (19. nisanu 5708) (ve věku 41 let)
Povolánírabín
Denominacejudaismus
VzděláníUniversity of Cincinnati a Hebrew Union College – Jewish Institute of Religion – New York
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Joshua Loth Liebman (1907, Hamilton, Ohio, USA9. června 1948) byl americký reformní rabín a spisovatel. Nejvíce jej proslavila jeho kniha Pokoj v duši (angl. Peace of Mind), která se v USA po více než rok udržela na první pozici mezi nejprodávanějšími knihami.

Studoval na univerzitě v Cincinnati, kterou absolvoval ve věku 19 let. Poté získal doktorát na Hebrew Union College. V letech 1934–1939 byl rabínem v synagoze KAM Isaiah IsraelChicagu. Poté se stal rabínem reformní synagogy Temple Israel v Bostonu.

Jeho kniha Pokoj v duši vyšla v roce 1946. Jejím cílem bylo pomoci lidem nalézat vnitřní klid díky společnému působení náboženství a psychologie. Ještě v době, kdy byla kniha stále bestsellerem, Liebman v červnu 1948 ve věku 41 let zemřel na srdeční selhání.

Pokud je člověk trýzněn příliš přísným svědomím, jestliže se nikdy nenaučil umění pravé sebelásky, nýbrž je otrokem násilnického, chamtivého a nenasytného sobectví, je-li štván stíny vnitřního strachu, nikdy se poctivě nepostavil zármutku, ani se nenaučil jej překonávat, jestliže prchá před dospělostí a odmítá dospělou odpovědnost, nedokáže vytvořit dobrý život pro sebe nebo Boží společenství pro bližní.
— Joshua L. Liebman[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LIEBMAN, Joshua L. Peace of Mind. Insights on Human Nature That Can Change Your Life.. [s.l.]: [s.n.], 1947. Dostupné online. , cit. dle SMÉKAL, Vladimír: O lidské důstojnosti

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]