Jenkovce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jenkovce
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška109 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajKošický
OkresSobrance
Tradiční regionZemplín
Jenkovce
Jenkovce
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha14,86 km²
Počet obyvatel464 (31.12.2011[1])
Hustota zalidnění31,22 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaIng. Jaroslav André[2]
Vznik1288 (první písemná zmínka)
Oficiální webwww.jenkovce.sk
Telefonní předvolba+421-56
PSČ072 52
Označení vozidel (do r. 2022)SO
NUTS522554
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jenkovce jsou malá obec v okrese Sobrance. Leží ve východní části Východoslovenské nížiny.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Poprvé se ves připomíná v roce 1288. Od středověku patřila více pánům, Jenkeyovcům, Leszteméryovcům, Nagymihályiovcům, později v 18. století Horváthovcům, Mokcsayovcům a v 19. století Ibrányiovcům. V roce 1715 žilo v obci 7 poddanských domácností, podle soupisu z roku 1828 zde bylo 83 domů a 725 obyvatel, v roce 1869 měla 788 a v roce 1910 724 obyvatel. Obyvatelé se v minulosti zabývali především zemědělstvím, povoznictvím a domácím řemeslem, tkalcovstvím. Do roku 1918 obec administrativně patřila do Užské stolice. V letech 1938-45 byla připojena k Maďarsku.

Symboly obce[editovat | editovat zdroj]

V dostupných pramenech na Slovensku ani v zahraničí se nepodařilo najít obecní pečeť s originálním znamením. V Altenburgerově sbírce pečetí v Uherském zemském archivu v Budapešti se taková pečeť nenachází a stejně neúspěšný byl i výzkum v archivu Slovenského ústavu kartografie a geodézie v Bratislavě. Vzhledem k těmto skutečnostem a nedochování druhotných zpráv, poukazujících na existenci staršího pečetidla s pečetním obrazem, se přistoupilo k tvorbě zcela nového znaku. Vycházelo se při tom z tradičního zaměstnání obyvatelstva v minulosti, kterým bylo zemědělství, na což poukazuje i dodnes stojící funkční mlýn ze začátku 19. století, který nové pečetní znamení alespoň symbolicky znázorňuje.

Obecní znak tvoří: V zeleném poli štítu stříbrný bílý mlýn se zlatým (žlutým) kolem a střechami, pod ním dva zkřížené zlaté (žluté) svazky obilních klasů. Pozdněgotický štít byl zvolen pro jeho jednoduchost a velkou rozšířenost v městské a obecní heraldice.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Ředitelka zdejší pobočky základní umělecké školy /ZUŠ/ Alžbeta Mišleyová pravidelně každý rok organizuje koncerty žáků ZUŠ. Jedním z nejznámějších absolventů této ZUŠ je A. Kokos, který je posluchačem VŠMU v Bratislavě obor dirigent.

V obci pracuje živnostník Jan Bercik, který se zabývá výrobou historických zbraní.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Doc.František Hradešín PhDr. Csc. - Jazykovědec
  • PhDr. Július Béreš Csc. - Archeolog

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jenkovce na slovenské Wikipedii.

  1. Štatistický úrad Slovenskej republiky Archivováno 21. 9. 2013 na Wayback Machine. (ZIP 128,1 kB)
  2. Seznam zvolených starostů obcí, městských částí a primátorů měst ve volbách do orgánů samosprávy obcí [online]. Bratislava: Štatistický úrad Slovenskej republiky, rev. 2010–11–28. Ing. Jaroslav André je v seznamu. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]