Jasmín nahokvětý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxJasmín nahokvětý
alternativní popis obrázku chybí
Jasmín nahokvětý
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďolivovníkovité (Oleaceae)
Rodjasmín (Jasminum)
Binomické jméno
Jasminum nudiflorum
Lindl.,1846
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nápadité kombinace břečťanu a jasmínu. Listy břečťanu jsou stálezelené a květy jasmínu na tmavě zeleném pozadí skvěle vyniknou; současně zanikne neuspořádaný habitus jasmínu

Jasmín nahokvětý (Jasminum nudiflorum) je poléhavý keř patřící mezi opadavé dřeviny. Pochází z Tibetu a z Číny; roste na svazích a v horských roklinách v nadmořské výšce od 800 do 4500 m.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Větvičky jsou čtyřhranné, obloukovitě rostoucí, tmavě zelené, později světlezelené až hnědozelené, listy malé, protistojné, tmavě zelené. Každý z listů je rozdělen do tří oválných podlouhlých lístků, které jsou asi tři cm dlouhé. Může dorůstat výšky až tři metry a vzhledem k tomu, že větvičky ležící na zemi zakořeňují, není šířka keře omezena. Tato rostlina se dokáže poměrně agresivně šířit, někdy proto bývá využívána k pokrytí holých beztravních ploch.[1]

Řezem neupravené keříky jasmínu mohou růst poněkud neuspořádaně

Kvete od listopadu do března na jednoletých prutech, v ČR zpravidla v lednu nebo únoru až do března. Jasně žlutý květ měří v průměru asi 1–2 cm a má šest lístků.

Nároky[editovat | editovat zdroj]

Jasmín miluje plné slunce, ve stínu kvete špatně nebo vůbec ne. Je odolný proti škůdcům a chorobám. Aby kvetl pravidelně, vyžaduje silný řez (zhruba o třetinu délky), který by měl být proveden každý rok brzy na jaře ihned po odkvětu.

Je velice nenáročný. Půdu má raději propustnou, živnou a neutrální, ale dobře snese i jílovitou, kyselou nebo zásaditou.

Použití[editovat | editovat zdroj]

Může být pěstován jako náhrada trávníku, k pokrytí ploch, které lze jen špatně udržovat. Lze jej použít v malých zahradách, ale i k pokrytí velkých ploch ve velkých parcích, vždy však s vědomím, že roste velmi agresivně. Lze jej dobře ohýbat a vyvazováním vést po vertikálních nebo horizontálních konstrukcích. V určité míře snese sešlapávání a lze jej použít ke zpevnění ploch ohrožených erozí.

Tento druh jasmínu může být pěstován jako bonsai.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rozmnožuje se bylinnými řízky[2], ale dobře jej lze rozmnožovat i hřížením. Pokud po řezu necháme ležet větvičky volně na zemi, je pravděpodobné, že zakoření.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jasminum nudiflorum na anglické Wikipedii.

  1. Článek na webu magazínu 100+1 ZZ. www.stoplusjednicka.cz [online]. [cit. 2021-08-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-08-23. 
  2. Jasminum Species, Winter Jasmine: Jasminum nudiflorum. Daves’ Garden [online]. ©2021 [cit. 5.11.2009]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]