Jarní almanach básnický 1940

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jarní almanach básnický 1940 je almanach, který vznikl v roce 1940 a jehož cílem bylo vyjádřit pocity nejmladší básnické generace. Je logické, že byl ovlivněn především politickou situací. To způsobilo, že v něm publikovaly velmi rozdílné osobnosti, jejichž tvorba pak neměla žádný společný program. Almanach měl vyjádřit určité obavy, spojené s obsazením a rozpadem Československa, nikoli program celé generace. Předmluvu k tomuto almanachu napsal Václav Černý.

Almanach nebyl tvořen jako nějaké politické či programové prohlášení. Jednotícím prvkem zde byl postoj, že báseň není jen hra se slovy, ale vyjádření nějakého pocitu, nebo zážitku. Právě toto, podle nich, dává básni náboj a odlišuje ji od bezduchosti. Tím se tento almanach, nikoli programově, ale stylem přiblížil k existencialismu.

Na tento almanach nepřímo navazuje sborník Chvála slova z roku 1940, v tomto roce vznikl ještě sborník – Slovo k mladým, který je více spojen se skupinou kolem Kamila Bednáře a který již ukazuje cestu ke společnému programu. Slovo k mladým již s tímto almanachem však souvisí spíše okrajově.

Přispěvatelé[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • Milan Bahynka, Česká literatura v boji proti fašismu
  • Milan Bahynka, Manifesty, eseje a kritické projevy z let 1931–1941
  • Václav Černý, Paměti 2. Křik koruny české 1938–1945; samizdatem