Jane Wymarková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jane Wymarková
Narození31. října 1952 (71 let)
Paddington
Alma materBirminghamská univerzita
Maria Fidelis Catholic School FCJ
ChoťPaul Howson
RodičePatrick Wymark
Olwen Wymark
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jane Wymarková (* 3. října 1952 Paddington, Londýn) je anglická herečka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jane Wymarková se narodila 3. října 1952 v Paddingtonu v Londýně. Vyrůstala ve Stratfordu nad Avonou. Její otec, Patrick Wymark, byl hercem v Královské shakespearovské společnosti. Její matkou byla americká spisovatelka a dramatička Olwen Wymarková.

V letech 1970–1973 studovala na Birminghamské univerzitě herectví. Následně se objevila v několika univerzitních divadelních představeních, např. v Hamletovi či Zkrocení zlé ženy.

Proslavila především rolí Morwenny Chynoweth Whitworth v televizním seriálu BBC Poldark a také rolí Joyce Barnabyové, manželky šéfinspektora Toma Barnabyho, v detektivním seriálu ITV Vraždy v Midsomeru. Objevila se rovněž v televizních dramatech jako Inspektor Frost, Rumové pralinky, The Bass Player and the Blonde, Dangerfield a Lovejoy.

S manželem Paulem Howsonem,[1] který je diplomatem, má dva syny.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jane Wymark na anglické Wikipedii.

  1. PADMAN, Tony. Where are they now...? Poldark star Jane Wymark. Express.co.uk [online]. 2016-06-18 [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. LAWS, Roz. Jane Wymark on why she's looking forward to saying goodbye to Midsomer Murders. BirminghamLive [online]. 2010-08-28 [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]