Jana z Angoulême

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jana z Angoulême
Jana z Angouleme
Jana z Angouleme
NarozeníDesetiletí od 1490
Angoulême
Úmrtí1538
Povolánídvorní dáma
ChoťJean IV de Longwy, Seigneur de Givry et de Mirabeau
DětiJacqueline de Longwy
Françoise de Longwy[1]
Claude-Louise de Longwy
RodičeKarel z Angoulême a Jeanne de Polignac, dame de Combronde
RodValoisové
PříbuzníFrantišek I. Francouzský a Markéta Navarrská (sourozenci)
Šarlota Bourbonská, François, Duke of Montpensier, Françoise de Bourbon-Vendôme, Anne de Bourbon-Montpensier, Jeanne de Bourbon a Louise de Bourbon-Montpensier (1548-1586) (vnoučata)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jana z Angoulême (1490 – po roce 1531/1538), hraběnka z Bar-sur-Seine, dáma de Givry, baronka z Pagny a z Mirebeau, byla nemanželská nevlastní sestra krále Františka I. Francouzského. V roce 1522 byla jmenována hraběnkou z Bar-sur-Seine. Byla manželkou Jana z Longwy, pana z Givry, barona z Pagny a z Mirebeau.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Jana se narodila okolo roku 1490 v Angoulême jako nemanželská dcera Karla z Angoulême a jeho milenky Antoníny z Polignacu. Antonína sloužila jako paní domu na Karlových zámcích, a po jeho svatbě, 16. února 1488, se stala dvorní dámou jeho mladé manželky Luisy Savojské.

Když Karel 1. ledna 1496 zemřel, Janě, jejím sestrám i matce, bylo umožněno zůstat v Angoulemeské domácnosti Luisy Savojské, hraběnky vdovy. V roce 1499, se Luisa s rodinou přestěhovala ze zámku Cognac na dvůr Ludvíka XII. Francouzského, který byl otcovým bratrancem. Jana vyrůstala se svými nevlastními sourozenci, Františkem, hrabětem z Angoulême, vévodou z Valois a dědicem francouzského království, a Markétou. V srpnu 1501 byla u příležitosti svého sňatku Ludvíkem XII. legitimizována.

Jana měla vlastní sestru Markétu, která se stala abatyší ve Fontevrault, a nevlastní sestru Souveraine, která se narodila ze vztahu Karla z Angoulême s Janou le Conte. Manželstvím své matky s Béraudem z L'Espinasse, pánem de Combronde, měla Jana ještě jednu nevlastní sestru, Františku z L'Espinasse. Dne 25. ledna 1515 byl Janin nevlastní bratr František korunován francouzským králem. 24. března 1522 jí bratr jmenoval hraběnkou z Bar-sur-Seine.

Manželství a potomci[editovat | editovat zdroj]

Jana se poprvé provdala v srpnu 1501 za Jana Aubina, pána de Malicorne. Manželství bylo bezdětné. Po jeho smrti se Jana provdala za Jana IV. z Longwy, pána z Givry, barona z Pagny a z Mirebeau, se kterým měla tři dcery:

Janin manžel zemřel v roce 1520. Jeho tituly zdědila jejich nejstarší dcera Františka.

Jana zemřela někdy po roce 1531/1538. Hraběnkou z Bar-sur-Seine se po ní stala její nejmladší dcera Jacqueline.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jeanne d'Angoulême na anglické Wikipedii.

  1. Leo van de Pas: Genealogics.org. 2003.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]