James Bowie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
James Bowie
Narození10. dubna 1796
Logan County
Úmrtí6. března 1836 (ve věku 39 let)
Alamo Mission in San Antonio
Příčina úmrtízabitý v boji
Povolánídůstojník, otrokář, scientific explorer, botanik a voják
PříbuzníRezin Bowie (sourozenec)
PodpisJames Bowie – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

James Bowie (10. března 1796 Kentucky6. března 1836 Alamo) byl americký dobrodruh, účastník Texaské revoluce. Pocházel z farmářské rodiny, která se z Kentucky přestěhovala do Louisiany, a živil se převážně pozemkovými spekulacemi a obchodováním s otroky.

Dne 19. září 1827 se ve Vidalii zúčastnil souboje zvaného Sandbar Fight, v němž zabil místního šerifa Norrise Wrighta. Použil při tom speciální dlouhý soubojový nůž, který podle něj dostal označení Bowie knife a stal se důležitou výbavou amerických hraničářů.[1] Od roku 1830 žil v Texasu, který byl tehdy součástí Mexika, a sloužil u Texas Rangers. Patřil k vůdčím postavám anglosaských osadníků, kteří se roku 1835 vzbouřili proti centrální vládě generála Santa Anny. Velel texaským milicím v bitvě u Concepciónu 28. října 1835, v níž porazily mexickou armádu. V únoru 1836 se skupinou povstalců obsadil misii Alamo, kterou následně obklíčily vládní jednotky. Po třinácti dnech bojů Bowie 6. března dopoledne padl a misie byla obsazena.

Po smrti se Bowie stal americkým národním hrdinou, je po něm pojmenováno město Bowie v texaském Montague County, o jeho osudech vznikl televizní seriál The Adventures of Jim Bowie. Rockový zpěvák a skladatel David Bowie (vlastním jménem David Robert Jones) přijal Bowieho příjmení jako umělecký pseudonym.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Time4men Dostupné online
  2. Má ulice nést jméno Davida Bowieho? Austin žije sporem o název bulváru Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]