Jízda vně dopravního prostředku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Surfování na tramvaji v Petrohradě

Jízda vně dopravního prostředku (někdy také známá pod anglickým názvem train surfing, nebo surfing na jakékoliv jiném dopravním prostředku) patří mezi jedny z nejvíce rizikových aktivit spojených s přepravou osob, během které konkrétní jedinci v rámci této činnosti jezdí na vnější straně jedoucího dopravního prostředku. Jízda vně s sebou tak přináší vysoké riziko úrazu, zranění nebo dokonce až smrti.[1]

Rizika a následky[editovat | editovat zdroj]

Mezi hlavní rizika spojená s jízdou vně dopravního prostředku patří úraz elektrickým proudem, který může nastat v případě přiblížení se nebo dotknutí se vysokonapěťového vedení, kdy je takto nechráněná osoba vystavena elektrickému proudu. Vysoká rychlost a nestabilní povrch může mimo jiné vést k riziku pádu, které je spojené s vážnými zraněními i smrtí. Dále během jízdy může dojít ke srážce s překážkou, kdy osoba vyčnívá do prostoru. Samotné zranění či smrt aktéra může vést k psychologickým traumatům rodiny postiženého. Jízda vně s sebou také nese i trestněprávní následky, které jsou způsobené ilegalitou této činnosti, ty se v konkrétních zemích liší.

Motivace[editovat | editovat zdroj]

Mezi jednu z hlavních motivací jízdy vně dopravní prostředek patří zábava. Především jde o touhu po adrenalinovém dobrodružství, která je umocněná vysokým potenciálem nebezpečí. Dále mezi důvody jízdy vně patří ekonomické motivace spojené s neplacením jízdného (především v zemích s vysokou mírou chudoby). V současné době je "surfování" také spojeno s trendy které se šíří v rámci sociálních sítí a vytváří precedens pro ostatní uživatele.

Časté dopravní prostředky využívány pro jízdu vně[editovat | editovat zdroj]

Jízdu vně lze provozovat na jakémkoliv dopravním prostředku, který tuto činnost umožňuje to jest takový, kterého se lze držet, stát na něm či být v jiné poloze. Mezi nejpopulárnější prostředky však patří tramvaje, vlaky, soupravy metra. Dále se často provádí "surfing" také na autobusu či trolejbusu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. “What Is Train Surfing?” Surfer Today, http://www.surfertoday.com/surfing/what-is-train-surfing. Accessed 31 Mar. 2024.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]