Hortenzie velkolistá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hydrangea macrophylla)
Jak číst taxoboxHortenzie velkolistá
alternativní popis obrázku chybí
Hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řáddřínotvaré (Cornales)
Čeleďhortenziovité (Hydrangeaceae)
Rodhortenzie (Hydrangea)
Binomické jméno
Hydrangea macrophylla
(Thunb.) Ser., 1830
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla) je okrasná rostlina, hojně pěstovaná v parcích i zahradách. Kvete bohatými květenstvími, jejichž barva je závislá na kyselosti půdy. Patří do čeledi hortenziovité.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Hortenzie je opadavý keř, který dorůstá do výšky asi 1,5 metru,[1] výjimečně může být v podmínkách Česka i vyšší. Rostlina je bohatě větvená se vstřícnými, krátce řapíkatými listy. Čepel listů je hrubě pilovitá, listy jsou vejčité až obvejčité, na vrcholu špičaté. Květenství jsou nejčastěji kulovité nebo polokulovité chocholíky. Květy v nich jsou většinou čtyřčetné, někdy pětičetné. Barva květů závisí na kyselosti půdy. V alkalických půdách se zbarvují do růžova a v kyselých půdách se zbarvují do modra. Pěstuje se v řadě kultivarů, jejichž květy jsou vždy sterilní. Plodem hortenzie je tobolka.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rostlina má svůj původ v Japonsku na ostrově Honšú. Ve východní Asii byla jako okrasná dřevina pěstována už v dávných dobách. Ve svých původních stanovištích se vyskytuje převážně v horských lesích a křovinách. Postupem času byla zavlečena i do mnoha dalších regionů světa (Nový Zéland, Střední a Jižní Amerika, Havajské ostrovy, Azorské ostrovy, Madeira). Do rodu hortenzie (Hydrangea) patří více než 70 druhů, které se vyskytují převážně ve východní Asii. V Evropě se pěstuje od 18. století a v Čechách od začátku 19. století. Česky ji poprvé pojmenoval Jan Svatopluk Presl v roce 1846 jako hortensii ozdobnou.

Pěstování[editovat | editovat zdroj]

Hortenzie potřebuje dostatek světla. Zároveň je nutné chránit ji před přímým slunečním úpalem. Ve stínu květy vykvétají pomaleji než na slunci. Optimální teplota pro rostlinu v letním období se pohybuje v rozmezí 20 až 25 °C, proto je vhodná k pěstování venku. Rostliny v nádobách je třeba přesunout před zimou do chladné temné místnosti. Pokud je hortenzie zasazená venku do země, stačí ji na zimu zakrýt.

Rostlina vyžaduje hojnou zálivku, což naznačuje i její vědecký název Hydrangea. V zimním období lze zálivku omezit. Nejlépe je rostlinu zalévat měkkou vodou.

Barvení[editovat | editovat zdroj]

Pro dosažení modré barvy květů potřebuje hortenzie dostatek hliníku, se kterým se váže barvivo obsažené v květech. Hliník rostliny získávají z kyselých půd. Růžové květy hortenzií se zbarví do modra při pH půdy 3,5 až 4,5.[2] Červené květy se zbarví do fialova. Bílé hortenzie barvu nemění.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PHILLIPS, Roger. Nejkrásnější rostliny pro zahradu. Praha: Knižní klub a Balios, 1999. 320 s. S. 99. 
  2. Flóra na zahradě. 8/2011. vyd. Praha: Časopisy 2005 S. 32–33. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • WOLFF, J.; THROLL, A. Encyklopedie zahradních rostlin. 1. vyd. Praha: Fortuna Libri, 2008. 289 s. ISBN 978-80-7321-375-6. 
  • PHILLIPS, Roger; RIX, Martyn. Nejkrásnější rostliny pro zahradu. Praha: Knižní klub a Balios, 1999. 320 s. ISBN 80-7176-913-4. S. 99. 
  • Flóra na zahradě. 8/2011. vyd. Praha: Časopisy 2005 82 s. S. 32–33. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]