Hrdý Budžes (divadelní hra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hrdý Budžes
AutorIrena Dousková
Žánrkomedie
Námětnormalizace
Premiéra2003
Místo premiéryDivadlo Antonína Dvořáka, Příbram
OceněníCena Thálie za rok 2003 pro Báru Hrzánovou za hlavní roli
Štáb
RežieJiří Schmiedt
Obsazení
Bára Hrzánová
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrdý Budžes je divadelní hra z roku 2003 podle stejnojmenné knižní předlohy Ireny Douskové, kterou v režii Jiřího Schmiedta uvedlo poprvé příbramské Divadlo Antonína Dvořáka;[1] představení zaznamenala Česká televize.[2]

Drama/komedie popisuje období normalizace v Československu. Bára Hrzánová byla za hlavní roli oceněna Cenou Thálie za rok 2003.[3]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

  • Barbora Hrzánová – Helenka Součková
  • Jarmila Vlčková/Marcela Šiková – soudružka, maminka Kačenka, babička, paní učitelka
  • Libor Jeník – soudruh, tatínek, dědeček, Pepa

Děj[editovat | editovat zdroj]

Hlavní hrdinkou je žákyně druhé třídy ZŠ Helenka Součková-Freisteinová, sama si raději říká Součková – podle maminčina dívčího příjmení. Tatínka Karla Freisteina vůbec nepoznala; utekl totiž před nástupem komunistického režimu do Ameriky z důvodů, které Helenka ve svém věku nechápe, a tak to panu Freisteinovi zazlívá. Babička Helenky by si moc přála, aby ji její biologický tatínek poznal, píše mu o ní dopisy, ale Helenka ani její maminka Kačenka, jak jí Helenka říká, o tom nechtějí ani slyšet. Mají teď Pepu, Kačenčina manžela, se kterým má Kačenka ještě Helenčina bratříčka Pepíčka. Oba, Kačenka i Pepa, pracují v divadle, kam za nimi Helenka často chodí.

Helenka má ve svém životě spoustu problémů – je obézní. Spolužáci se jí posmívají – říkají jí mobydyk nebo atomová bomba. Ale horší je, že její maminka Kačenka není ochotná podřizovat se tehdejší socialistické morálce; říká otevřeně své názory i v divadle, což má vliv na její kariéru.

Helenka si od doby, co slyšela ve školním rozhlase báseň Hrdý Budžes, slíbila, že bude jako on a že vytrvá a všechny problémy překoná.

Je pro ni velkým překvapením, když v závěru hry zjistí, že Budžes nebyl žádný hrdina, ale že spisovatel Stanislav Kostka Neumann poeticky nabádá:

A hrdý buď,
žes vytrval,
žes neposkvrnil ústa ani hruď
falešnou řečí….

SKN, 1945[4]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Pavel Mrštík (Naše Pravda) recenzoval Hrdého Budžese v podání příbramského uměleckého souboru; divák představení se stal „svědkem tříhodinové politické agitace bez jakékoliv přidané hodnoty“ (hlavní protagonistka se zabalila do vlajky státu Izrael a při závěrečné děkovačce účinkující před sebou rozvinuli ukrajinskou vlajku).[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hrdý Budžes | V noci jsem snil, že jsem motýlem. www.odaha.com [online]. [cit. 2024-01-23]. Dostupné online. 
  2. Hrdý Budžes (2003) | ČSFD.cz. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. Ceny Thálie za rok 2003 | divadlo.cz. www.divadlo.cz [online]. 2004-03-26 [cit. 2024-01-23]. Dostupné online. 
  4. Stanislav K. Neumann - Zpěvy lásky a nenávisti - ukázky. ld.johanesville.net [online]. [cit. 2017-06-18]. Dostupné online. 
  5. MRŠTÍK, Petr. Návštěva ideologicky správného divadla. Kultura. Naše pravda. Praha: Futura, 8. únor 2024, roč. 3, čís. 6, s. 21. [cit. 2024-02-20]. ISSN 2788-0982.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]