Divadlo Antonína Dvořáka (Příbram)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Divadlo Antonína Dvořáka
Hlavní vstup do divadla
Hlavní vstup do divadla
StátČesko
Vznik1959
Počet scén2
ScényMalá scéna
Velká scéna
Budova
Otevření8. 11. 1959
Osobnosti
ŘeditelMgA. Petr Bednář
Umělecký šéfMgr. Milan Schejbal
Další informace
AdresaLegionářů 400, 261 01 Příbram 7
Oficiální webhttps://www.divadlopribram.eu/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Divadlo A. Dvořáka Příbram je stálé profesionální divadlo, jehož zřizovatelem je město Příbram. Divadlo sídlí v Kulturním domě, v němž se dále nachází také estrádní sál, kino a hotel s restaurací. Stálý soubor příbramského divadla zde má k dispozici dvě scény – velkou s kapacitou 427 míst a malou s 146 místy.[1] Kromě toho příbramský soubor často uvádí své hry v přírodním amfiteátru v Podlesí u Příbrami a na řadě dalších středočeských scén.

Z hlediska dramaturgie se dlouhodobě se věnuje činoherní a muzikálové produkci. K jeho aktuálním nejúspěšnějším titulům patří Hrdý Budžes (2002, režie: J. Schmiedt) s Bárou Hrzánovou v hlavní roli nebo Balada pro banditu (2014, režie: M. Schejbal) a Pavlem Baťkem a Annou Fixovou.

Budova divadla[editovat | editovat zdroj]

Divadlo A. Dvořáka Příbram sídlí v komplexu Kulturního domu, jenž byl vystavěn podle návrhu Ing. arch. Václava Hilského koncem 50. let 19. století. Z architektonického hlediska jde o významnou stavbu ve stylu socialistického realismu (příp. moderního klasicismu). Vnější reliéfové sochy jsou dílem sochaře Bedřicha Stefana, o podobu interiéru se pak postarali sochař Jan Lauda a výtvarnice Marie Rychlíková.

Průčelí Divadla A. Dvořáka v Příbrami

Na stavbě objektu pracovali také vězni z nedalekých komunistických táborů nucených prací Vojna a Bytíz.

Od 29. června 2006 je celý objekt Kulturního domu z rozhodnutí Ministerstva kultury ČR kulturní památkou.

Před budovou divadla byla v květnu 2004 odhalena socha skladatele Antonína Dvořáka. Stalo se tak na zahájení Hudebního festivalu Antonína Dvořáka u příležitosti stého výročí skladatelova úmrtí. Jedná se o odlitek téměř třímetrové sochy umístěné před pražským Rudolfinem, kterou v r. 2000 zhotovil sochař Jan Wagner podle nedokončeného modelu vytvořeného jeho otcem Josefem Wagnerem v r. 1957.

Název divadla[editovat | editovat zdroj]

Oficiální název zní Divadlo A. Dvořáka Příbram. Ačkoliv byl tamním prvním ředitelem režisér a výtvarník Antonín Dvořák, odkazuje název k jeho slavnějšímu jmenovci, skladateli Antonínu Dvořákovi. Ten byl i s rodinou častým návštěvníkem nedalekého zámku Vysoká u Příbramě, jenž vlastnil jeho švagr, hrabě Václav Robert Kounic. Skladatel byl okouzlen místní krajinou a roku 1884 koupil zdejší starý špýchar a ovčín a přestavěl je na letní sídlo. Při procházkách okolím s oblibou komponoval, například své nejslavnější opery Rusalka a Armida. Do Vysoké dojížděl až do své smrti roku 1904.[2] V zámku Vysoká u Příbramě je od roku 1963 otevřeno skladatelovo muzeum – Památník Antonína Dvořáka.

Vedení divadla[editovat | editovat zdroj]

Vůbec prvním ředitelem příbramského divadla byl režisér, výtvarník, scénograf a pedagog, Antonín Dvořák, v letech 1961–⁠1963 také děkan DAMU. V současné době je už devátým ředitelem divadla Petr Bednář, uměleckým šéfem a kmenovým režisérem pak Milan Schejbal. Dramaturgii zajišťují Kateřina Fixová a Pavlína Schejbalová.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PŘÍBRAM, Divadlo A. Dvořáka. O divadle. Divadlo A. Dvořáka Příbram [online]. [cit. 2023-03-17]. Dostupné online. 
  2. Antonín Dvořák – časová osa [online]. [cit. 2023-03-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]