Hop - a skok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hop - a skok
Hop - a skok!
AutorWalter Tevis
Původní názevThe Big Bounce
ZeměUSA USA
Jazykangličtina
Žánrsci-fi povídka
VydavatelGalaxy
Datum vydání1958
Typ médiačasopis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hop - a skok nebo Hop - a skok! (v anglickém originále „The Big Bounce“) je vědeckofantastická povídka amerického spisovatele Waltera Tevise, která vyšla poprvé v roce 1958 v časopise Galaxy. [1] Česky vyšla ve sbírce Těžká planeta (Mladá fronta, 1979 a Triton, 2005).[2]

Námětem povídky je porušení zákona zachování energie - první termodynamické věty. Vynálezce objeví pružnou látku, která po pádu na zem místo zpomalení odskakuje do stále větší výšky.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

  • Oliver Trigger
  • John - vypravěč, učitel

Děj[editovat | editovat zdroj]

Vynálezce Oliver Trigger demonstruje svému příteli Johnovi vlastnosti nové pryže, kterou objevil. Gumová kulička skáče stále do větší výšky a John ani Oliver neví, odkud bere energii. Kulička nabírá rychlost a Oliver ji mine, když se ji pokouší zachytit. Nakonec se utlumí o závěsy. Když ji tvůrce vezme do ruky, je ledová. Vypadá to, že dokáže měnit teplo v energii. Oba jsou si vědomi, že před sebou mají revoluční objev. John přemýšlí, jak sestrojit vhodnou nádobu, ve které by kulička skákala a poháněla hřídel, obdobu motoru. Vezme si volno ve škole a společně s Oliverem pracují v dílně na realizaci. Večer ještě nejsou hotovi a tak se John rozhodne přespat u svého přítele. Ráno jej vzbudí série detonací a když se beží podívat do dílny, kulička je pryč. Otřesy projíždějících automobilů ji rozkmitaly. Kulička se dostala ven a skáče vysokými skoky směrem k městu, kde může napáchat obrovské škody. Během následující stíhací akce kulička dvojici přátel zmizí z dohledu. Nakonec najdou cca šestimetrový kráter, na jehož dně leží spousta miniaturních zamrzlých jehliček. Kulička se při dopadu roztříštila. Oba přátelé si raději nechtějí ani představit, co by se stalo, kdyby se jehličky daly do pohybu a tak kráter velmi pečlivě zasypou a udusají.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ASIMOV, Isaac. Těžká planeta. Praha: Triton, 2005. ISBN 80-7254-240-0. Kapitola Hop - a skok! (Walter S. Tevis)(úvod), s. 359. 
  2. NEFF, Ondřej; OLŠA, Jaroslav. Encyklopedie literatury science fiction. Praha, Jinočany: AFSF, H&H, 1995. ISBN 80-85390-33-7, ISBN 80-85787-90-3. Kapitola Walter S. Tevis, s. 382. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]